Велинград / БЪЛГАРИЯ

Велинград е разположен в най-красивата част от Западните Родопи, в центъра на Чепинската котловина – уникално място, където се „докосват“ Родопите и Рила. Този край с древна история и живописна природа притежава едно от най-големите земни богатства – живителната сила на многобройните минерални извори, които го превръщат в една от най-популярните дестинации за спа и балнеолечение не само в България, но и на Балканите. Преданията разказват, че именно тези лечебни води са източникът на титаничната сила на Спартак – предводителя на въстаналите роби в Древен Рим.

В района са известни близо 80 топли и горещи извора, като температурата на най-горещия от тях достига 91 градуса. Градът определено е един от най-успешните курорти в страната ни, тъй като безспорно е съумял да превърне природните си дадености в качествен и примамлив туристически продукт. Посетителите могат да избират между над 40 хотела и почивни станции, 140 заведения, благоустроени минерални бани и 22 закрити и открити минерални басейна. Има градски плаж с няколко басейна, включително и такива, пригодени специално за деца. Неслучайно през 2008 г. градът беше обявен за СПА столица на Балканите. Освен за спа и релакс различните минерални извори и процедури се използват за лечение и възстановяване при различни заболявания на нервната, дихателната, стомашно-чревната и опорно-двигателната система. За тази цел, освен хотелите, в града са построени и различни балнеосанаториуми за рехабилитация.

Велинград възниква само преди 60 години при сливането на трите села Чепино, Лъджене и Каменица. Сега те са негови квартали, а цялата му древна история се базира именно на тях. Според историците Чепинската котловина е била обитавана още по времето на средния палеолит. Първите й жители са били траките, които са оставили след себе си множество културни паметници и могили, съхранени и до наши дни. При светилището на връх Острец са открити множество останки от глинени съдове, датирани от късножелязната епоха.

Един от най-значимите паметници на културата в региона е крепостта Цепина. Тя се извисява на скалист връх, от който се открива невероятна гледка, а в подножието и има експозиция от множеството находки, открити при археологическите и проучвания, извършвани в продължение на 20 години. Мястото е обитавано още от тракийското племе беси. Години наред Цепина е била столица на автономната Родопска област на деспот Алексий Слав, сестрин син на Калоян. Съвсем близо до крепостта е и Плиоценския парк в който може да видите останки от праисторически животни, сред които е и огромен мастодонт. Другата интересна културна забележителност е паметната плоча на Владо Черноземски. Българският революционер, извършил атентата срещу краля на Югославия през 1934 г., е роден в чепинското село Каменица, което днес е квартал на Велинград. Повече за историята на региона може да научите в Историческя музей, където се намира и една от най-големите колекции на писани великденски яйца в България.
Във Велинград е най-големият карстов извор в България – Клептуза. Той се намира в квартал Чепино, непосредствено до Чепинската река, обявен е за природна забележителност и е един от символите на града. Част от неговата вода се използва за водоснабдяване и напояване, а друга част пълни двете изкуствени езера, около които е обособена зона за отдих с водни колелета и заведения. От Клептуза може да тръгнете на разходка по някоя от множеството маркирани пътеки, водещи до местностите Харманите, Брези и Сивата вода.

Регионът изобилства от природни забележителности и интересни маршрути, така че, ако искате да разнообразите ваканцията си и да си „починете“ от спа процедурите в хотела, може да отделите няколко дни, за да се разходите и да посетите поне част от интересните месности в близост до града. На 11 км от Велинград се намира пещерата Лепеница, където може да видите пещерни бисери и кратери, уникални за България. Тя е дълга повече от километър и половина, а в нея има двуетажни галерии, река и езера с кристална вода, които в дъждовно време се увеличават от 2 на 4. Малко по-далече, до село Побит камък, може да видите уникалните скални образувания от едрозърнест гранит, на които е кръстено селото. Атрактивен маршрут е изграден и до местността Фотински водопади – преходът с начална точка село Фотиново е около час и ще ви отведе до самата природна забележителност. Маркираната пътека се извива по живописен хълм и стига до площадка, от която се открива прекрасна панорамна гледка към каскадата, разделяща се на три отделни пада.

На територията на община Велинград се намират и няколко язовира - „Сърница”, „Белмекен”, „Батак” и „Беглика”. Освен че са подходящи за риболовен и къмпинг туризъм, те са и любима дестинация за запалените планинари заради красивата природа и многото благоустроени еко пътеки. Другото богатство на Велинград са защитените територии „Валявиците”, „Рогачица” и „Черновец”, където растат мнжество интересни растителни видове. В местност Тъжника до река Доспат се намира единственото находище в страната на растението върболист тъжник, включено в Червената книга на България. То цъфти с красиви розово-червени гроздови съцветия, а заради кухите му клонки в миналото е било използвано за изработването на лули.

Тази разнообразна красива природа, в комбинация с минералните извори и високото качество на предлаганите туристически продукти, превръщат Велинград във ваканционна дестинация на световно ниво. Независимо дали търсите комфорт и екзотични спа процедури, искате да се погрижите за здравето си или просто да се порадвате на хармонията и чистия въздух, това е градът, в който можете да откриете всичко това наведнъж и да си създадете незабравими спомени от една чудесна пълноценна почивка.

Търсене в/във Велинград

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>