Кушадасъ / ТУРЦИЯ

Разположение:
Кушадасъ е град във вилает Айдън, Западна Турция, разположен на брега на Егейско море.
Селището е отдалечено на 90 км. от третия по големина град в Турция - Измир.
Буквално преведено, името на града означава "Птичият остров". Предполага се, че името идва от малкия каменен остров с формата на птича глава, разположен близо до старото пристанище в града.
Друго обяснение е, че по време на сезонните миграции на него се събират хиляди птици. Старите къщи по крайбрежието, някои от които превърнати в приятни кафенета, и чистите плажове създават неповторима атмосфера.
Преди 15 век градът се е позовавал под името "Скала Нова" и е бил голям търговски център, особено за търговците от Венеция и Средиземноморието. Градът е разположен непосредствено близо до античния град Ефес и къщата на Дева Мария, туристически атракциии за мнозина туристи.
Кушадасъ е първия курорт в Турция, може да се каже, че от тук започва турския туризъм. Града ежегодно привлича стотици хиляди туристи, не само заради плажовете и кристално чистото море, но и заради многобройните луксозни хотели. Това е и най-посещавания курорт от български туристи. Отдалечен само на 900 км. от София, Кушадасъ предлага огромен диапозон от хотели.
Кушадасъ е един от любимите на българските туристи турски курорт. Това е така, защото тук повечето туристи се чувстват като у дома си – изключително любезен и гостоприемен персонал, интересна природа, дълги плажове, в повечето случаи от истински пясък (22км е плажната ивица на курорта), водата е плитка на десетки метри навътре, което е основно предимство, ако сте тук със семейството си. Не на последно място – в Кушадасъ се намира един от най-големите аква паркове в цяла Турция, който можете да посещавате по време на почивката си неограничен брой пъти.
Самият град е изключително красив и не представлява само курортно градче – тук има къде да се разходите, а също и да научите някоя друга история за омагьосаната крепост, която е свързана със сушата чрез каменен мост – Птичият остров.
Многобройни са и малките пазарски улички в централната част на курорта, от които можете да напазарувате множество подаръци, бижута, кожени изделия, лукум или баклава, или просто да се насладите на най-вкусния сладолед – dondurma.
Предимство на Кушадасъ е и фактът, че повечето хотели са разположени в рамките на града или в непосредствена близост до него. Придвижването от тях до която и да е точка в района на Кушадасъ става чрез т.н. Dolmus (маршрутки). Началната и крайната им спирка е автогарата на Кушадасъ. В момента най-новите и високо категорийни хотели се строят в района на Йоздере – живописно градче на около 35км от Кушадасъ, в посока Измир. Тук крайбрежието също е много красиво, а хотелите са скътани в полите на ниски планини. Така можете да съчетаете морето и планината и поне за седмица ще избягате от шумните и големи курорти.
Кушадасъ е много близък до България. По тази причина дотам се организират много автобусни екскурзии /заминаванията са всеки петък от края на май до средата на октомври/, а все-повече българи пътуват със собствените си автомобили, за да бъдат независими в придвижването си и да видят повече от природата на Турция. В последните години, поради популярността на курорта, до Кушадасъ лети и чартърен полет до летището на Бодрум.  От там трансферът трае около 2ч, в зависимост в коя част на курорта сте си избрали хотел.
 
Климат:
Курортът Кушадасъ има типичен средиземноморски климат с горещо лято и мека зима и над 300 слънчеви дни в годината, което позволява дълъг туристически сезон. Намира се на около 100 км. От Измир.
 
Език:
Официалният език е турски, но в курорта спокойно ще се оправите с английски и немски.
 
История:
Смята се, че Кушадасъ е бил център на изкуството и културата от най-древни времена и е бил обитаван от множество цивилизации. От преплитането на гръцката култура с вече съществуващата, се заражда Елинистичната, чиито най-известните градове тогава са Ефес, Милет, Приен и Дидим.
Първоначално градът се е наричал Неаполис. По-късно търговци от Византия, Венеция и Генуа започват да работят по крайбрежието, основават пристанище и дават име на селището „Скала Нова”, като центърът му се премества от хълмистите райони към брега. През 1834 г. е издигната цитаделата, границите на града са разширени и местните започват да го наричат със съвременното му име - Кушадасъ.
Постепенно започват строителство на модерни жилищни сгради, богати фамилии от големите турски градове започват да купуват земи, а туризмът се развива като отрасъл. За отрицателно време Кушадасъ се превръща в развит курорт, привличащ посетители от цял свят – такъв, какъвто го познаваме и днес.
 
Валута:
Турска лира (TRL)
Най-добре пазарувайте с турски лири в магазините и заведенията, въпреки че навсякъде приемат евро и американски долари.
Можете да обмените пари в пощенските офиси или в обменни бюра, никога не обменяйте пари в хотела или заведенията. Почти навсякъде приемат пътнически чекове и международни кредитни карти.
Преди да платите с кредитна карта, попитайте продавача - може да получите по-ниска цена, ако платите в брой вместо с кредитна карта, защото магазините плащат 7% комисионна на банките при картови плащания.
В града лесно ще намерите АТМ устройства.
 
Развлечения:
Основно предимство на курорта са плажовете и морето – пясъчни, удобни и безопасни за най – малките.
Като цяло all inclusive системата на хотелите в Кушадасъ е една от най-добрите в Турция и ви спестява много грижи и време, което можете да използвате за общи забавления;
В рамките на курорта са два от най-големите аквапаркове в цяла Турция – Adaland и Aqua Fantasy. Те са лесно достъпни от всички хотели и посещението им е наистина незабравимо изживяване.
В самия курорт Кушадасъ могат да се практикуват уиндсърф, водни ски, ветроходство и плажен волейбол. Нощният живот също е много оживен - има барове, ресторанти и дискотеки.
 
 

Ефес - къщата на Дева Мария и храма на Артемида
Говори се, че в Турция са съхранени повече от древногръцките паметници, отколкото в Гърция. И това отговаря на действителността. Най-добре са съхранени руините от древния Ефес на брега на Егейско море. Ефес е най-големия и значителен град в Мала Азия през античния период, който си заслужава да бъде посетен. Ефес е бил основан през 2000 г. пр. н. е., като йонийска колония.
Градът е бил свидетел на възхода и падението на хетската империя. Първото му име е Апасос. В средата на 11 век пр.н.е. тук се заселват йонийците. Храмът на Артемида, който те построяват е най-големият древногръцки храм (едно от седемте чудеса на античния свят). Преместеният на сегашното си място от Лисимахос (един от военачалниците на Александър Македонски) град, по римско време става столица на провинцията Азия. По късно Ефес е важен християнски център (една от първите седем християнски църкви). Тук живеят светите Павел и Йоан. На хълма Славеевата планина  недалече от Ефес прекарва последните години от живота си пресветата Дева Мария. И днес градът  както в древността привлича хилядни любопитни туристи от цял свят (след мавзолея на Ататюрк Ефес е второто по посещаемост място в Турция).
 
Памуккале
Замъкът от памук, както се нарича в превод Памуккале, е природен феномен, който няма анолог в света. Ще се полюбувате на неповторимото чудо на природата, уникалните тераси, възниквали в течение на хиляди години. Образували са се при охлаждане на повърхността на горещите извори, съдържащи голямо количество варовик със сол. Белоснежните сталактити с височина около 100 м образуват многобройни уютни къпални.
Памуккале е  в списъка от обекти под защитата на Юнеско, състяващи златния фонт на световното културно и историческо наследство. Благодарение на минералния си състав водата спомага за лечението на заболявания като ревматизъм, остеопороза и др. Лечебните свойства на термалните извори са били известни още в древността. Намиращият се в съседство древен град Хиераполис (свещен град) е бил балнеокурорт посещаван от римските императори. Тук е била знаменитата египетска царица Клеопатра. Нейното име носи днес свещенният басейн на римския град. По време на екскурзията може да вземете „вана”, както е правила самата Клеопатра и древните римски императори.
 
Посещение на Воден Парк – Aqua Park
Аква парк е увеселителен парк, намиращ се в Кушадасъ. Предлага страхотен избор от атракции и развлечения – басейни, водни спортове, водни пързалки, блъскащи се топки и т.н. Има общо 22 пързалки. 10 от тях са с детски басейн, а останалите с голям плувен басейн. Смелчаците се носят надолу по пързалката със скорост 80км/ч. – това оставя туристите без дъх и се превръща в едно от най-незабравимите преживявания в живота им.
 
Разходка с Яхта
Целодневна разходка с яхта в кристалните води на Егейско море. Спира се в три красиви залива,като имате възможност за къпане. Организира се обяд на яхтата. Ще се насладите на прекрасни гледки и ще останете с прекрасни спомени.

Екскурзия до остров Самос
Остров Самос - намира се съвсем близо до Турския бряг, но е в територията на Гърция. Възможност да направите плаж в красивите заливи с кристално чиста вода в синъо-зелени оттенъци, които сте виждали по картичките и сайтовете за екзотични острови.Може да си направите  разходка из тесните улички на град Самос, да седнете на някое от страхотните заведения край пристанището и да си поръчате фрапе и  сладолед- емблематино за Гърция.
За да посетите това райско кътче Ви трябват задължително задгранични паспорти!
 
Турска вечер
Построеният в началото на 17 век от Окюз Мехмет Паша Кервансарай е ревностен пазител на старата местна култура. Автентичният интериор в съчетание с  вълшебната атмосфера на ориенталските танци и музика ви пренасят в света на приказките . Ако желаете да се почувствате като султан, тогава това е точно за Вас. Професионални танцъори ще съживят в своите танци образи от миналото. Ще можете да изберете национални алкохолни (бира, вино) и безалкохолни напитки.
 
Турска баня
Ако желаете да се завърнете от почивка не само с тен, но и наистина отпочинали не се лишавайте от удоволствието да отидете на турска баня. Ще се почувствате прекрасно след комбинацията от сауна, басейн и ексфолиращ масаж. 
 
Гмуркане
Под ръководството на професионалисти можете да се възползвате от всяка категория уроци. Открийте подводния свят на Кушадасъ и ще имате вазможност да храните рибките с ръцете си. Има специални програми за лицензите PADI и CMAS, които са валидни в цял свят.
 
Джип сафари
Ще откриете нови земи,  ще разберете как живеят хората в турската провинция. Но не това е основната цел на екскурзията. Пътят криволичи по нанагорнището и внезапно се озовавате в райони, недокоснати от цивилизацията, с девствена природа и разнообразна растителност. Можете да проверите уменията си за шофиране в трудни условия, пътешествайки в сърцето на планината. Екскурзията се провежда в националния парк, ще изкачите планината Самсон (1000 м.), ще се изкъпете в пещерата на Зевс, ще посетите плажа на влюбените, ще опитате турска национална кухня. Напред, колите ви очакват!

Търсене в/във Кушадасъ

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>