Парга / ГЪРЦИЯ

Разположение:
Парга е живописен град, който се намира в северозападна Гърция. Разположен е на три малки залива с прекрасни плажни ивици и кристално чиста вода на Йонийско крайбрежие, между градовете Превеза и Игуменица, в перфектура Епир.
Парга е едно от най-загадъчните и магични места в Гърция, тук според древните е бил входа за Подземното царство Хадес, край което протичала реката Ахерон. Един от ръкавите на реката, по който нейният демон или божество  Херон, пренасял в лодка душите на умрелите през тъмните й води, минавал под земята, поради което се е считало, че тя  е входът към Хадес. За древния грък, тази северозападна територия е била краят на обозримия и познат свят.
 
Какво да видите:
И за съвременните хора Парга е магнетично място, най-вълшебното в Епир и един от най-красивите градове на Гърция. Всяко лято хиляди туристи, привлечени от природните красоти и прекрасни плажове, посещават Парга, която с непринудената си красота очарова своите посетители. По тесните калдъръмени улички, изкачващи се нагоре по хълма, се достига до крепостта на Али Паша, откъдето се разкрива спираща дъха гледка към залива и островчето Панагия - перлата на Парга, с красивата църква и средновековна крепост от 14 век.
Парга по своята архитектура, колорит, дух, атмосфера, напомня по-скоро островна столица, отколкото част от материка въпреки,  че тя е „материк” на квадрат, тъй като Епир на гръцки означава „материк”. Амфитеатрално разположените по склоновете дву- и триетажни миниатюрни многоцветни къщички, с дървени чардаци и червени керемидени покриви с големи палми отпред, фикуси и  още много, много цветя в градините, придават неповторимо очарование и притегателна сила на това място, изглеждащо като декор на филм. Едно райско кътче, изпълнено с красота и спокойствие, съчетаващо по уникален начин тъмнозеления цвят на пищна средиземноморска растителност със смарагдово синьо прозрачно и топло море.
А на крайбрежната улица, следваща красивите дъговидни извивки на морския бряг, са разположени многобройни магазини, кафенета, таверни, където вкусовете на любителите на морска храна и деликатеси, както и на гръцката кухня, ще бъдат напълно удовлетворени. Тук е и главният площад, с голяма котва в средата си, символизираща важността на морето за живота на града.
Освен всичките си красоти и забележителности, Прага притежава и великолепни плажове - едни от най-хубавите на Йонийското крайбрежие. Повечето от тях са добре организирани и разполагат с всичко необходимо, съчетаващо чудесния отдих с различни водни атракции и спортове. Най-известните и посещавани са: Валтос, Лихнос, Крионери, Писо Крионери и др.
- Лихнос е един от най-прекрасните плажове на Парга, разположен на около 4 км от селището, заобиколен от зелени хълмове, покрити с маслинови дървета; тук посетителят открива разнообразни водни атракции: водни ски, джетове, сърфове, гмуркане.
- Крионери е градският плаж на Парга, в непосредствена близост до центъра на града; точно срещу него, на малко разстояние, се намира островчето Панагия (Света Богородица), до което може да се достигне с плуване или водно колело.
- Валтос една от най-дългите плажни ивици на Парга (ок. 3 км); разположен е под скалистия бряг, върху който се намира средновековната крепост; един добре закътан в красиво заливче плаж. Оcвeн крeпocттa нa Пaргa, дрyги интeрecни οбeκти ca вoдοпaдитe и музeят нa близkoтο ceлo Aнтуca. От приcтaнищeтo нa Пaргa ce οргaнизирaт eкcκyрзии c kкoрaбчeтa дο ПaκcocAнтипaкcοc и остров Корфу.
 

Търсене в/във Парга

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>