Солун / ГЪРЦИЯ

Разположение:
Солун (на гръцки Тесалоники) е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина. Солун е главен град на географската област Македония и административен център на област Централна Македония. Град Солун е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Градът е център и на Солунската епархия на Гръцката православна църква. В Солун се намира катедралата "Непорочно зачатие на Дева Мария", която е седалище католическия Солунски апостолически викариат.
Намира се на около 230 км от София.
Солун е основан от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е. Дава му името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща ѝ, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над фокийците с помощта на тесалийските конници.
Градът е бил столица на една от четирите римски провинции в Македония след завладяването му от римляните. При второто си посещение в Македония Апостол Павел е проповядал в местната синагога, която е била главна за евреите от района, и е поставил началото на християнско братство и църква. Поради недоволството на местните еврейски водачи той напуска града и се отправя на запад, в град Верия.
 
Какво да видите:
Големи улици, паркове и площади осигуряват приятни зелени площи и редички с дървета. Има стари къщи и неокласически сгради, които стоят рамо до рамо с модерните конструкции. Хората от Солун са известни из цяла Гърция със своята любезност и гостоприемство. Градът е известени със страхотната си кухня - никой не може да устои на вкусните сладки и пайове, не пропускайте да посетите някоя от многото таверни, които предлагат специални гръцки ястия.
Една от най-известните забележителности на Солун е Бялата кула. Други по известни са църквата Св. Димитър, градската крепостна стена, Галериевата арка, ротондата Св. Георги и др. Градът е добре устроен, с големи площади (Св. София, Аристотелис) и широки булеварди (Александър Велики).
Византийски църкви, римски конструкции, мюсюлмански сгради, модерна архитектура, интензивен нощен живот и впечатляващи плажовe, всичко това е Солун.
Модерната ера на материалното и културно развитие в Солун датира от неговото освобождение през 1912 г., когато той става столица на северна Гърция. Министерството на северна Гърция, Катедралата, Съдебната палата, както и други главни правителствени институции се намират в града и до днес. В наши дни, градът има два доста обособени участъка : „стария град”, който продължително е подложен на реконструкция, и модерния участък, чийто множество модерни сгради са примери за напредналата архитектура.
Освен университета, в Солун има и голям брой институции, които допринасят за академичния и културен живот на града. Сред тях са Македонския университет, Археологическия и Византийския музей, Фолклорния музей, Градската консерватория, Театри и оркестри, Обществото за македонски науки, Института за балкански науки и други културни и артистични организации.
Днес Солун е процъфтяващ град и е един от най-важните търговски и комуникационни центрове в Средиземноморието. Това е доказано от финансовите и комерсиални мероприятия, неговото пристанище със специалната си Безмитна зона, която осигурява превозни средства на останалите балкански страни, интернационалното летище, важните индустриални комплекси, ежегодния интернационален търговски панаир и т.н

Търсене в/във Солун

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>