Царево / БЪЛГАРИЯ

Град Царево се намира в югоизточната част на страната, на Южното Черноморие, на около 66 км от Бургас. Само на около 40 км южно от Царево е границата на България с Турция. Територията на общината заема голяма част от Странджа планина.
В миналото градът се е наричал Василику. В периода 1950 – 1991 г. градът носи името Мичурин. От 1991 г. насам носи сегашното си име Царево.
Градът имал развито пристанище и големи традиции в корабостроенето и риболова. Непосредствената близост до Странджа, откъдето идвал дървеният материал за строежа на корабите, била сред основните преимущества на Царево. Традиционно в корабостроителницата на Царево се строяли по-малки до средни кораби, но отличителната им черта бил острият вълнорез. На гръцки тази част на кораба се наричала „карина”, затова жителите на града били наричани „какарини”. През първата половина на ХІХ в. в морския град имало флотилия от 42 кораба. В района се произвеждало жито и грозде, които били основните стоки, с които местното население търгувало. Царево поддържало добри търговски връзки със столицата на Османската империя Цариград и с пристанища в Егейско и Мраморно море.
След Освобождението на България от османско владичество (1878 г.) градът останал в пределите на Османската империя. Едва след Балканската война (1912 г.- 1913 г.) градът отново е присъединен към България.
Днес Царево се дели на стара и нова част. През 80-те години на ХІХ век голям пожар унищожил голяма част от града и днес са много малко сградите, останали отпреди пожара. На южния полуостров на Царево се намира църквата „Свето Успение Богородично”. На мястото на сегашната църква е съществувал друг храм. Църквата е строена през 1831 г., а съвременният й вид е от 1895 г.
На 7 км от града е курортното селище Лозенец, в близост до Царево се намират плажовете на бившите къмпинги „Корал”, „Юг” и „Оазис”. Недалеч са и други курортни градчета като Ахтопол, Синеморец, Китен и др.
Непосредствената близост на Странджа е причина за развития еко и планински туризъм в региона. На територията на природен парк Странджа има обозначени маршрути, по които туристите могат да научат повече за историята, както и да видят животинските и растителни видове в района. Реките около Царево са богати на риба и тук е честа гледката на рибари по мостовете и бреговете.
Царево има богата културна програма. Традиционно през август се провежда Седмица на морето, Международен фестивал на мановия мед, национални и международни фолклорни фестивали. На територията на Царево и в района има много хотели, къщи за гости и къмпинги, които предлагат настаняване в зависимост от възможностите и вкуса на туристите. Заведенията също са разнообразни и предлагат превъзходна морска кухня.

Музей на открито - Царево
Откритият музей се намира в центъра на град Царево, на Южното черноморие. Известен е още под името Kораб Горянин. Открит е официално през 2008 г. Целта му е да покаже основния поминък на града в миналото - корабостроенето. В него се съхраняват, също така, останки от кораба Горянин, използван първо с икономическа, а после и с учебна цел.
 
Морска градина - Царево
Морската градина в Царево се намира в края на града, на самия бряг на морето, на юг от Бургас. В близост до нея е пристанището и вълнолома, които са заградени и разходката там е невъзможна за посетители. Градината е оформена с алеи със засети цветя, а отстрани на голяма площ са посадени борови дървета. В парка има обновени пейки за отдих, както и изграден кът за децата с люлки, пързалки и катерушки. В края на морската градина има изградена тераса откъм брега със стълби, водещи до скалите под нея.
 
Тисовица (резерват)
Резерват Тисовица се намира в община Царево, в пределите на Странджа планина. Заема площ от 749,3 хектара. Резервата е труднодостъпен - по склоновете на реките Тисовица и Мързевска река. Тук се намира едно от 5-те находища на тис. Две от дърветата са на повече от 150 години. Биоразнообразието на влечуги, земноводни, птици и бозайници в резервата е голямо.
Посочена е ориентировъчна локация в средата на резервата, която не съвпада с конкретна забележителност.
 
Остров Света Анастасия
Остров Света Анастасия е с площ от около 9 декара и се намира в Бургаския залив, на около 7 километра от град Бургас. Височината му достига до 17 метра. Изграден е от вулканични скали. Островът е свързан с много легенди и предания.
Има ресторант с автентични бургаски ястия, пекарна, билки, манастир. До острова се стига с корабче от Моста в Морската градина.
Има възможност за нощувка в манастирска килия от Средновековието.
 
Манастир Света Анастасия
Манастир Света Анастасия е изграден върху остров Света Анастасия, в Бургаския залив. За пръв път манастирът се споменава в свидетелство, публикувано през месец юни 1575 година. През годините той многократно е опожаряван от пирати и турски войски. Света Анастасия е единственият оцелял средновековен островен манастир на българското Черноморско крайбрежие.
Днес се стопанисва от Българската православна църква. Може да стигнете до острова с корабче от Бургаския залив, да посетите манастира, ресторанта и да отседнете в сградата за нощувки.
 
С корабче до о. Света Анастасия
За остров Света Анастасия (или Болшевик) се носят различни легенди, като всички те са преекспонирани в новопостроения музей на острова. Разходката до там става с корабчета от Морска гара Бургас, по няколко пъти на ден, но актуална информация може да се получи на тел. 0882 004124. Пътуването с корабче в едната посока отнема около 30-40 мин, а престоят на самия остров е 2 часа, през които може да се похапне в ресторанта, да се разгледа музея или просто да се разходите.
 
Защитена местност Велека
Защитената местност Велека се намира в природен парк Странджа, на 5 км южно от Ахтопол. Разположена е при устието на река Велека и долната част на водосборния и басейн. За любителите на екологичния туризъм в устието на реката има няколко екопътеки и маршрути. Защитената местност представлява част от комплекса Велека-Резовска, който е описан като приоритетна влажна зона с национално значение.
 
Разходка с лодка по река Велека
Разходка с лодка по река Велека е атракция, която се предлага в град Синеморец. Самата разходка е 1,5 часов маршрут по реката с водач и включва минаване покрай жълтите водни лилии и наблюдение на популацията на каспийските водни костенурки. Има възможност и за самостоятелна разходка с кану или гребна лодка.
 

Търсене в/във Царево

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>