Троян

Троян се намира в Северна България, разпростира се на двата бряга на река Бели Осъм в подножието на Троянския балкан.
Намира се на 180 км североизточно от София, на 35 км от Ловеч и на 25 км от историческия Троянски проход в Стара планина.
Градът се радва на богоизбрано съчетание на свежа и уханна пролет, прохладно лято, слънчева и топла есен, мека и снежна зима.
Археологически разкопки свидетелстват, че този район е бил населен още през палеолита. Днешният град Троян е създаден през 15 век. Троян е известен с уникални произведения на изкуството и художествени творби на народните занаятчии. Интересни забележителности са: Архитектурен комплекс "Нунки", Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства, Природонаучен музей, Троянски манастир "Успение Богородично", Църква "Св. Параскева". Ежегодно в града се провежда Празник на сливата и сливовата ракия. Интерес представляват и Курортно-туристическият комплекс „Беклемето” и скалният свод “Крали Маркова дупка”.
На 12 км от Троян и на 2 км от Троянския манастир се намира село Орешак. Всяка година в селцето се провежда панаир-изложба на народните художествени занаяти.
На 18 км западно от Троян, по пътя за Тетевен се намира и село Шипково, което е балнеолечебен курорт с открит минерален басейн и плаж. Минералната вода на Шипково е с 52 градуса по целзий и се използва, както за лечение, така и за консумация.
Освен с прекрасната ви природа, Троян е място с  много природни, архитектурни и исторически забележителности.  Тук през възрожденско време занаятчийството е било в голям разцвет, строяли са се уникални сгради, които днес са архитектурно и историческо наследство за всички българи.
В града има  архитектурни комплекси, които  предизвикват любопитството и интереса на всеки посетител :  архитектурният ансамбъл около къщата на Власи Власковскакто и ансамбъъла  до Марковския мост. Стари къщи има и в махалите Дрянска и Попишка.
Троян възниква през 15 век като попътно селище в началото на Троянския проход. Името си получава от древноримския път Виа Траяна, свързващ Дунав с Бяло море още през 1 - 2 век от н.е.
През 1868 г. Троян е обявен за град. През 1871 г. Левски основава революционен комитет в града. През 1877 г. градът  е опожарен от отстъпващите турски войски. През 1911 г. светва първата електрическа крушка и Троян става третият електрифициран град в България, след София и Пловдив.