Павел баня / БЪЛГАРИЯ

Едно кътче, откъснато от рая. Земя, щедра на природни богатства, наситена с духа на предците ни, отгледала Хора – трудолюбиви, гостоприемни, съхранили в себе си любовта към българските традиции.
Град Павел Баня е разположен в Централна България, в сърцето на Розовата долина между Стара планина и Средна гора, административен център на община Павел Баня. Територията на общината граничи с тези на общини Казанлък, Карлово, Братя Даскалови и Калофер.
Водата...
Павел баня е известна със своите лековити минерални води. Те извират от 7 естествени сондажни източника и със средна температура от 51 до 63 градуса. Повлиява добре на заболявания на опорно-двигателния апарат, невралгии и др. Години наред, излекувани българи и чужденци носят славата на Павел баня от уста на уста. Днес, това е един от националните балнеотурстически центрове, единствен по рода си на Балканския полуостров. Годишно над 30 000 туристи посещават града, оставят тук болката, и отнасят със себе си спомена за градчето, в което са се излекували.
Розите...
Павел баня е сърцето на Розовата долина. На територията на общината се отглеждат над 5000 дка българска маслодайна роза. Освен това, близо 2000 дка са засяти с други етерично-маслени култури – лавандула, мента, анасон.
Девет са действащите розоварни в община Павел баня. Две от тях представят античните методи на розоварене и са отворени за посещение на туристи.
През месеците май и юни Павел баня ухае на рози. В ранни зори розовите блокове се огласят от веселия смях на млади и стари, закърмени с аромата на роза, които не могат да пропуснат краткия период на розобера…
Традициите...
Празник е тачена дума по тези места. Зададе ли се Коледа, Сирни Заговезни, Лазаровден, Великден – трескаво оживление цари във всеки дом…Следва Празника на Розата и Минералната вода, Празника на град и община Павел баня, Ден на народните будители…
Павел баня празнува – уникално съчетание на вековни традиции и съвремие… Елате и вижте – за да остане завинаги спомен в сърцата Ви.
Природата…
Павел баня е разположена в центъра на България. Под ромона на р. Тунджа от север строго ни гледат алпийските склонове на Стара планина, а от юг – Средна гора разкрива живописната си красота. Язовир Копринка е едва на 2 км от общинския център и предлага възможности за отдих, почивка и риболов.
Част от Национален парк “Централен Балкан” заема високите части на Стара планина, разкривайке красотата на Майката – природа – екопътеки, запазени местообитания, редни животински и растителни видове.
Хората…
Община Павел баня притежава множество богатства – лековити минерални води, плодородни земи, природни феномени…но истинското богатство са хората – съхранили в себе си частица топлота и гостоприемство, готови да разкажат и покажат на своите гости неизмеримото богатство на традициите и културата предавана от векове до днес.
Общински ансамбъл Детелини…
Общинският фолклорен танцов ансамбъл Детелини е привлякъл над 160 младежи на възраст от 6 до 25 години, които са почувствали в сърцата си магията на българския народен танц. Чрез своите участия в страната и чужбина те прославят името на Павел баня, разкривайки неуморим дух и талант.
СПА-курортът е утвърден, като лечебно рехабилитационен център за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, ортопедо-травматологични, увреди на централната и периферната нервна система.
С най-висока ефективност в рехабилитацията са вертебралните заболявания /дискови хернии и др. увреди на междупрешления диск, радикулопатии, спондиололистеза, спондилартроза/. Успешно се възстановяват и болни след травматични увреди, бавно заздравяващи костни фрактури, както и след оперативни интервенции на гръбначния мозък. Отличен е резултатът и при лечение на възпалителни заболявания на периферната нервна система /неврити, плексити, невралгии/, също и при някой хронични геникологични заболявания.
 
Забележителности:
Павел Баня е курорт с международна известност. Разположен в централната част на България, между Стара Планина и Средна гора, в непосредствена близост до яз. Копринка и р. Тунджа. В центъра на Розовата долина и на Долината на тракийските владетели, с лековитите си минерални води, курортът дава отлични условия както за балнео-лечебен, така и за алтернативни форми на туризъм – селски, тематичен (свързан с културно-историческото наследство), екологичен, ароматуризъм и др.
 

Храм "Рождество Богородично" - Павел баня 
Църква построяват павелбанци, веднага след основаване на селището през 1879г. През 1920г. земетресение застрашава стария храм. Строежа на нова църква започва през същата година, със съдействието на кметството, църковното настоятелство и доброволния труд на жителите. Иконостаса се изработва от майстори на Тревненската школа. Иконите са дело на художниците Кирил Кънчев – Калофер и Мандов – Казанлък. Освещаването става на 21 Ноември 1924г. от старозагорския митрополит – Павел.От 14 октомври 1968г. за храма отговаря свещено иконом Иван Дойчинов Тутунов, роден и израсъл в Павел баня. Служи се всяка Неделя и през празнични дни. Сутрин камбаната се бие в 7:30. За летния сезон Вечернята е в 18:00, през зимния – 16:00.
 
Дървобезба на изсъхналия бряст
Склуптура на Иван Бубев, подарена в чест на 125 годишнината от основаването на Павел баня.
 
Паметник на Цанко Минков - Комитата
Той е най-младият Ботев четник.
Избран е за знаменосец на Ботевата чета.
 
Паметник на Тодор Мазаров
Именитият Българин е причисляван към най-великите тенори на отминалия век.
 
Паметник на Георги Димитров
Той е 32-ият министър-председател на България (1946-1949),ръководител на БКП и генерален секретар на Коминтерна.
 

Търсене в/във Павел баня

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>