Остров Санторини / ГЪРЦИЯ

Разположение:
Санторини (Санторин или Тера или Тира ) е малка група острови с вулканичен произход в Егейско море. Понякога така се нарича и най-големият остров в групата, Тира (старогръцки Тера). Архипелагът е известен преди всичко с катастрофалното вулканично изригване, станало тук 1400 пр.н.е..
Първоначално бреговата линия на Санторини била почти правилна окръжност, получена в резултат на вулканските изригвания, довели до образуването на острова. През 1400 пр.н.е. вулканът експлодирал с такава мощ, че централната част на Санторини литнала във въздуха. На нейно място се образувал огромен кратер или по-точно калдера, който се запълнил с морска вода. Учените преценяват, че изригването взривило планина с височина 1300 м. Във въздуха били вдигнати 100 куб. км. скали. Следи от чудовищната експлозия са открити в Египет и по цялото източно крайбрежие на Средиземно море. И днес на малкия остров Неа Камени, който се намира в калдерата, има активен вулканичен кратер.
Историците смятат, че изригването на вулкана е причината за изчезването на критско-минойската цивилизация - остров Крит се намира само на 100 км на юг от Санторини, и вероятно е бил опустошен от образувалата се при експлозията огромна вълна. Счита се, че това е една от възможните основи на мита за Атлантида.
Сега Санторини е един прекрасен туристически център, който привлича туристи от всички дестинации. Като курорт започва да се развива от 1960-1970 г. На острова се преплитат битовия гръцки стил и модерния лукс. Осеян е със скъпи и по-евтини хотели, таверни, барове, дискотеки, красиви плажове и е заобиколен от кристално чиста вода.
 
Какво да видите:
Фира е главният град, прието е залезът да се гледа в Иа или Имеровигли. Най-широките плажове са на Камари и Периса. Известният Червен плаж, както ѝ Белият плаж, Черният плаж и Плажът на влюбените (Lover's beach) са близо до Акротири. Има и още множество селца - Пиргос, Мегалохори и др.
Най-южният егейски архипелаг - Цикладският, е сравнително непозната дестинация за българина, а Санторини, или Тира, както го наричат гърците, е най-далечната нам точка от него. Намира се на 128 морски мили от Атина.
След последното голямо изригване преди около 500 г. насред Егейско море остава това, което виждаме днес - Санторини, островът с форма на полумесец, срещу него две миниатюрни парчета земя с имена Тиразия и Аспрониси, и двата опушени комина Палеа Камени и Неа Камени. От действащия кратер върху Неа Камени и днес излиза пушек, а последното му изригване през 1956 г. предизвиква силно земетресение на острова и причинява жертви и разрушения.
 

Дневен круиз до Калдерата с кораба King Thiras
Ще посетите:  Неа Камени с активния волкан, Палеа Камени топлите лечебни извори , остров Thirasia                                     
На борда на кораба King Thiras ще можете да си закупите напитки, сандвичи и кафе от бара. Автобусния трансфер от/до пристанището е включен. График на отпътуванията:
Ориентировъчен час на отпътуване: Kamari 09.20 ч., Fira 09.20 ч., Imerovigli 09.00 ч., Firostefani 09.05 ч. Връщане: 17.30 ч., от 5ти Септември връщане в 16:30 ч.
Продължителност: около 7 часа
Турът започва с автобусен трансфер от указаните места на взимане до порт Athinios и продължава по вода на кораба King Thiras до остров NeaKameni, където се намира действащият все още вулкан. Ще направите спирка тук, за да имате възможност да се изкачите по пътека към върха на хълма и да се уверите след демонстрация от вашия гид, че вулкана наистина е действащ. След като видите кратера му, ще се върнете обратно по пътеката на кораба King Thiras. Оттук се отправяте към втория остров, който е част от Калдерата, а именно Palea Kameni и ще имате възможност да достигнете до топлите извори с концентрация на сяра и с лечебни свойства. Корабът спира на около 50 м от брега, така че да можете да поплувате в тези концентрирани води, да разпуснете и се насладите на атмосферата. Следващата точка и част от Калдерата е третият остров Thirasia, който е бил преди част от остров Санторини преди голямото изригване на вулкана. Ще останете на китния и живописен Thirasia за около два часа за обяд на брега на морето сред множеството от традиционни ресторантчета с прекрасна морска храна, ще имате възможност, ако искате да поплувате или за ентусиастите да се изкачите и откриете едно много автентично и китно селце Manolas, което се намира на хълма над пристанищната част на Thirasia, като се изкачите пешеходно по множество стълби и се насладите на красива гледка. Следва плаване „под“ неповторимата Oia, която е кацнала на отвесните скали на северозападния бряг на Санторини и връщане обратно на пристанището Athinios. Оттук отново ще се върнете с автобусна от първоначалната ви спирка, от която започва тази вълнуваща екскурзия. Една екскурзия, която няма да ви остави безразлични към дивата морска красота на Калдерата, на живописните скали и спиращи дъха гледки. Да потегляме!
 
Залез в OIA и популярни традиционни селца на острова
Ще посетите: Panagia Episkopi - византийската църква, датираща от 12 век селището Mesa Gonia, Pyrgos – селцето с най-високата точка на острова и с китна стара част, градчето Oia – един от символите на острова, станало известно с неповторимите си залези, заради които идват туристи от цял. Входът за византийската църква е включен в цената.
Тази автобусна екскурзия започва да се провежда от април до 04 септември с ориентировъчен час на отпътуване: Fira 14.40 ч., Kamari 15.00 ч. и връщане обратно около 30 минути след залез слънце. От 05 септември до края на октомври отпътуването е както следва: Fira 13.40 ч., Kamari 14.00 ч. и връщане отново 30 минути след залез слънце.
 
Продължителност: около 6-7 часа
 
Ще посетите най-старата византийска църква на острова, построена през 1115 година от руините на друга църква, датираща от 6ти век. Нейният вътрешен интериор е с интересни стенописи и изображения и е определен за един от най-значимите исторически паметници на острова и страната, запазен до днес. Mesa Gonia е следващата спирка от тура, който е определен като център за производството на вино в Санторини. Това е единственото селище, което не е било реставрирано след голямото земетресение през 1956 година. Това ще ви даде уникална възможност да видите, какъв е бил животът преди това драматично природно бедствие по тези географски ширини. Оттук се отправяте към селището Pyrgos – едно от най-живописните селца на острова. Реално то е било столица на острова преди време, а сега вие ще имате шанса да се разходите из китните и традиционни улички, да откриете красивите църкви и да се насладите на прекрасна гледка към целия остров, веднъж достигнали върха на острова. Последната спирка и Oia, което е разположено в северозападната част на острова и което се е превърнало в един от символите на Санторини със своите неповторими залези, които привличат туристи от целия свят. Неговата архитектура напомня  
 
Южната част на Санторини с разкопките на AKROTIRI и култовия плаж RED BEACH 
Ще посетите: манастира на Пророк Свети Илия, селцето Megalochori, разкопките в Akrotiri (с екскурзовод), Червения плаж (Red Beach – около 45 минути ще имате свободно време и около 10 минути ще ви отнеме пешеходно достигането му), плажът на селцето Perivolos Beach (ще имате свободно време за плуване), дегустация на вино.
Ориентировъчен час на отпътуване: Kamari 10.30 ч., Fira 10.45 ч., Imerovigli 10.15 ч.,Firostefani 10.20 ч. Връщане обратно около: 18.00 ч. Турът завършва във Фира!
 
Продължителност: около 7 часа
 
Турът започва със спираща дъха гледка при манастира на пророк Свети Илия, който ще имате възможност да посетите и се насладите на красивата му архитектура. След това ще се отправите към селището Megalochori – очарователно традиционно селце в невероятен традиционен стил, което е било почти изцяло разрушено от голямото земетресение през 1956 година, но което е изградено в почти автентичния си вид отново за радост на местните и посетителите. Оттук се отправяте към следващата спирка – селцето Akrotiri с неговите разкопки, които доказват една от най-значимите археологически находки, която ни разкрива част от живато на над 200 семейства, които са били изгорени от лавата на изригналия вулкан. После ще се насочите към „Червения плаж“ (Red Beach), за да се насладите на цветните образования на прилежащата планинска част в района или ще имате възможност да посетите брега на Akrotiri Bay за кафе или обяд в традиционен ресторант с характерни мезета и узо (не е включен в цената). Следва Perivolos,  който е известен с черния пясък на плажа си. Ще имате време да поплувате, да опознаете района наоколо и да пробвате прясно сготвена риба в местните таверни. Последна спирка – една от най-популярните винарни на остров Санторини за дегустация на вина, характерни за острова.
 

Търсене в/във Остров Санторини

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>