Остров Санторини / ГЪРЦИЯ

Разположение:
Санторини (Санторин или Тера или Тира ) е малка група острови с вулканичен произход в Егейско море. Понякога така се нарича и най-големият остров в групата, Тира (старогръцки Тера). Архипелагът е известен преди всичко с катастрофалното вулканично изригване, станало тук 1400 пр.н.е..
Първоначално бреговата линия на Санторини била почти правилна окръжност, получена в резултат на вулканските изригвания, довели до образуването на острова. През 1400 пр.н.е. вулканът експлодирал с такава мощ, че централната част на Санторини литнала във въздуха. На нейно място се образувал огромен кратер или по-точно калдера, който се запълнил с морска вода. Учените преценяват, че изригването взривило планина с височина 1300 м. Във въздуха били вдигнати 100 куб. км. скали. Следи от чудовищната експлозия са открити в Египет и по цялото източно крайбрежие на Средиземно море. И днес на малкия остров Неа Камени, който се намира в калдерата, има активен вулканичен кратер.
Историците смятат, че изригването на вулкана е причината за изчезването на критско-минойската цивилизация - остров Крит се намира само на 100 км на юг от Санторини, и вероятно е бил опустошен от образувалата се при експлозията огромна вълна. Счита се, че това е една от възможните основи на мита за Атлантида.
Сега Санторини е един прекрасен туристически център, който привлича туристи от всички дестинации. Като курорт започва да се развива от 1960-1970 г. На острова се преплитат битовия гръцки стил и модерния лукс. Осеян е със скъпи и по-евтини хотели, таверни, барове, дискотеки, красиви плажове и е заобиколен от кристално чиста вода.
 
Какво да видите:
Фира е главният град, прието е залезът да се гледа в Иа или Имеровигли. Най-широките плажове са на Камари и Периса. Известният Червен плаж, както ѝ Белият плаж, Черният плаж и Плажът на влюбените (Lover's beach) са близо до Акротири. Има и още множество селца - Пиргос, Мегалохори и др.
Най-южният егейски архипелаг - Цикладският, е сравнително непозната дестинация за българина, а Санторини, или Тира, както го наричат гърците, е най-далечната нам точка от него. Намира се на 128 морски мили от Атина.
След последното голямо изригване преди около 500 г. насред Егейско море остава това, което виждаме днес - Санторини, островът с форма на полумесец, срещу него две миниатюрни парчета земя с имена Тиразия и Аспрониси, и двата опушени комина Палеа Камени и Неа Камени. От действащия кратер върху Неа Камени и днес излиза пушек, а последното му изригване през 1956 г. предизвиква силно земетресение на острова и причинява жертви и разрушения.
 

Търсене в/във Остров Санторини

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>