Остров Самос

Разположение:

Остров Самос се намира в източната част на Егейско море, до крайбрежието на Мала Азия. Разположен е между остров Хиос на север и Додеканезите на юг. Влиза в състава на архипелага Южни Споради. Остров Самос е сред големите гръцки острови и носи прозвището "Вечно зеленият остров". Столицата на острова е град Самос.

Определен през Античността за център на йонийската и егейската култура, Самос е родина на великите философи Питагор, Мелис и Епикур, както и на астронома Аристарх. Остров Самос е известен и с два обекта, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО – останките от древното укрепление на пристанище Питагореон и руините на античния храм на богинята Хера – Херайон.

 

Природа:

Релефът е планински, климатът е умерен.

 

Какво да видите:

До остров Самос може да се стигне с фериботи, които пристигат на пристанищния град Вати. Той може да няма плаж, но полумесецът му, извъртян около залива, прелива от заведения и магазини. Малките улички на втора и трета линия крият някакъв далечен крайморски чар. Вати не може да се мери с Питагорио, считан за най-чутовния курорт на острова, кръстен на математика. В близост на Питагорио се намира замъкът на местния лидер на борбата за независимост Ликургос Логотетис. След него се намира друга забележителност на Самос – дългият 1040 метра акведукт.

Каньонът и водопадите Потами са обично от туристите място и носят популярност на остров Самос. Потами привличат посетители от цял свят, които пропътуват хиляди километри само и само да се намокрят до кости. Без съмнение най-привлекателното място за препичане по целия Самос са Малкия и Големия шейтански плаж. Хората харесват изолираността и усамотеността им, която се дължи на тяхната незастроеност и откъснатост от света.

Остров Самос е любима дестинация както на чуждестранни туристи, така и на самите гърци. И няма как да не е, след като притежава такава естествена природна красота, богатата история, традиционната архитектура и гостоприемство. Великолепието от редуващи се скали и заливи, пясъчни брегове и гори, топлият пясък и прозрачната и чиста морска вода са официалната визитка на Самос, с която привлича туристите и кара хората да останат и живеят на него.

Между 1834 и 1912 г. Самос е автономно княжество в рамките на Османската империя, а първият му княз до 1850 г. е българинът Стефан Богориди.

 

Кухня:
Най-интересни през летните месеци на остров Самос са живописните заливи със своите тихи и оживени светски плажове и кристални морски води. Избирайки остров Самос за своята почивка, туристите имат възможност да вкусят прочутите самоски бели вина "Самена", "Селана", "Дориса", "Самос нектар" престижни на международните пазари и изложения. Узото "Йокарини" е другата напитка, характерна за остров Самос. Узото, известно още като "Узото на вдовицата", започнало да се произвежда през 1910 г. от Елени Йокарини и вече три поколения се спазва традиционната рецепта за неговата дестилация.

Самос е прочут както със своето вино, така и със своите сушени смокини и бадеми.