Остров Миконос

Разположение:
Когато хората си мислят за райски гръцки острови, Миконос е това, което си представят. Със своите варосани сгради, пясъчни плажове, кристално сини води и 300 слънчеви дни, не е никак изненадващо, че този денонощно купонджийски остров е една от най-популярните дестинации за пътуване в Егейско море. За него се говори, че е образуван от телата на великаните, убити от Херкулес.
Според легендите Миконос е кръстен в чест на внука на бог Аполон. Останки от гръцката митология, оставила отпечатъци по целия остров, ще срещнете на всякъде около вас.
Днес Миконос е място за забавление на знаменитостите, както и редовна спирка на  най-големите круизни кораби в света.
Той е разположен в северната част на Егейско море и е част от групата на Цикладките острови. Намира се между островите Тинос, Сирос, Парос и Наксос. Столицата на острова се нарича Хора.
Миконос е сред най- популярните плажни дестинации в Гърция с едни от най- красивите плажове.
Архитектурата на Миконос е специфична- традиционните къщите са бели, кубообразни, на един или два етажа. Автентичната атмосфера се допълва от тесни улички, боядисани в бяло и синьо. Няма да намерите по- красиво и уютно място от Миконос!
 
Забележителности:
За островът всички знаем че е най- модерният и оживен гръцки курорт, който ще ни предостави незабравима синьо - бяла почивка в типично цикладски дух.
Сред най- известните забележителности на острова са старинните вятърни мелници, превърнали се във визитна картичка на Миконос. „Малката Венеция“ е живописна част от града, точно на брега, където пъстроцветните сгради са надвиснали над морето.
Казват, че на Миконос има 365 църкви – по една за всеки ден от годината. Най-известната от тях е „Парапортиани“, която представлява съвкупност от пет по- малки църкви. Сред останалите забележителности на Миконос, които не трябва да пропускате са археологическият, морският, фолклорният и етнографски музеи, Къщата на Лена, художествената галерия, пристанището.
Един от най- известните археологически обекти на Гърция е малкият остров Делос, който се намира само на два километра на запад. Целият остров е обявен за национален музей и е един от най- важните митологични, исторически и археологически центрове в Гърция, където ще видите останки от светилището на Аполон, храмът на Артемида, храмът на Хера и много други.
Символ и талисман на остров Миконос е пеликанът Петрос, спасен от местните рибари след буря. Днес от птиците са останали само три на брой. Ще ги видите да се разхождат свободно из уличките на Миконос и ще можете да се снимате с тях.
 
Нощен живот:
Миконос е известен с космополитния си характер и нощен живот. Островът предлага разнообразие от нощни клубове и заведения, с което се нарежда сред най- популярните парти дестинации в Европа. Ако търсите място, където купонът продължава до зори, Миконос е точно за вас!
 
Плажове:
Всички свързваме гръцките острови с лятна почивка, горещи плажове и много слънце. Но ако до сега не сте били на почивка на остров Миконос, може би не знаете, че там се намират едни от най- красивите плажове, а именно Paradise Beach и Super Paradise, където със сигурност ще се почувствате като в рая. Останалите известни места са плажовете Агия Анна, Елия, Платис Гиалис и др. Разнообразието е голямо – от малки и уединени плажове, до шумни и оживени места, нудистки плажове, места за гмуркане или риболов.
 
Кухня:
Гръцкият народ има специален талант за създаване на вкусни ястия. Сред типичните ястия на Миконос можете да намерите пикантно свинско и сочни кебапчета, всевъзможни морски дарове и сладкиши, в които се добавя мед в щедри количества. За кухнята на острова (както и за всички острови от Цикладския архипелаг) са характерни бадемовите сладкиши, сиренето Копанисти (Kopanisti – пикантно) и Ксинотири (Ksinotiri – кисело), както и колбасите, в които се добавят специални подправки.