Остров Крит / ГЪРЦИЯ

Разположение:
Реалност и митология, традиции и развитие – комбинацията от всичко това прави остров Крит (Crete) една от най-популярните дестинации в Средиземно море.
Остров Крит е най-големият гръцки остров, разположен на площ от 8336 кв.км. Неговата култура, естествената му красота и климат, топлото лятно слънце и хладното море в комбинация с усмихнатите хора, превръщат острова в най-големия и модерен туристически център на Гърция.
Остров Крит се мие от три морета - западните води на Йонийско море, на север - към Егейско море, и от юг и изток - на Средиземно море.
 
Какво да видите:
Ираклион (Heraklion) е най-големият град на острова и е административен, търговски и индустриален център на Крит. Странната съвместимост между старо и ново, и смесицата от различни видове архитектура правят града наистина интересен. Можете да се разхождате по венецианското пристанище и да се наслаждавате на гледки от античността, а след две минути да пиете кафе в някое модерно заведение. 
Площадът Елефтериу Венизелос (Platia Eleftheriou Venizelou), Лъвският площад, както го знаят местните, е центърът на града. Всеки ден това може да е вашата първа и последна дестинация. В този район са търговските улици на града. Има и много ресторанти и таверни, които предлагат критски специалитети, както и барове и кафета.
В източната част на префектурата Ираклион има няколко големи курорта близо до морето като Херсонисос (Chersonisos) и някои интересни археологически забележителности като Малиа (Malia), както и множество византийски църкви. Само на 5 км от центъра на Ираклион може да видите Кносос (Knossos) - най-големия център запазен от Минойската цивилизация. Страхотните плажове, лудият нощен живот и невероятната кухня гарантират незабравима почивка на острова.
Крит е люлката на гръцката цивилизация. Там може да видите останките от Минойската цивилизация, процъфтявала в продължение на хиляди години преди нашата ера - една от първите цивилизации в Европа. Дворците на Кносос и Фестос са забележителни паметници от времето на Минойската култура.
Трите минойски дворци в Кносос заедо с прочутия лабиринт на Минотавъра оформят голям археологически музей с много различни паметници, намиращи се в Ираклион. Крит, обитаван в продължение на хиляди години има разнообразно културно наследство от времето на Римската, венецианската и турската култури - венецианска крепост, турски джамии и византийски манастири.
 
Природа:
Красивите плажове, разнообразните и живописни пейзажи, мекия средиземноморски климат, богатата история и култура, както и вкусната местна кухня заедно формират идеалното място за почивка в Европа. По-голямата част от чужденците посещават северната част на острова.
 
Релеф:
Остров Крит има планински релеф. Планинските вериги се простират в посока изток – запад и са разделени на четири основни планински масива. Приблизително в централната част на острова се намира връх Ида или известен още като Ида Псилоритис. Той се издига на височина 2456 метра.
 
Климат:
Остров Крит има горещ средиземноморски климат. Летният сезон е сред най-дългите в Европа. За плаж е подходящо от април до ноември. Летата са не само дълги, но също така сухи и доста горещи. Почти невероятно е да падне дъжд посред лято. Това се случва изключително рядко и обикновено валежите са интензивни и придружени от гръмотевици. Планинската верига играе ролята на климатична бариера, защото спира в значителна степен въздушните маси. В резултат на това, на северния и на южния бряг на остров Крит климатът и природата са доста различни.
 
Критската кухня:
Кухнята на Крит е богата на зеленчуци целогодишно, поднесени под всякакви форми - задушени, пържени, печени или пълнени.
Отличителна черта на местната кухня е използването само на зехтин. От цяла Гърция там най-много се приготвят морски дарове. В допълнение се пече хубав хляб и се пие качествено червено вино. Не пропускайте да се насладите на вкуса на критската кухня в ресторанти, механи и малки открити заведения, където местните жители обичат излизат.
В средата на месец юли на острова се провежда фестивала на сардината - една възможност да опитате разнообразие от ястия, приготвени от прясна риба.
 
 
 

Дворецът Кносос, Хераклион и Археологическият музей
Преди почти 4500 години в Крит се заражда първата европейска цивилизация, а именно Минойската. До XX век тя се считала за мит, докато легендарният археолог Артър Еванс не разкопал и открил центъра на тази цивилизация – Дворецът Кносос, който сега се счита за една от главните забележителности в Гърция и изобщо в целия свят. Именно на това място е възникнала легендата за цар Минос, Теса, Ариадна и Минотавъра, позната ни от детството. В хода на тази екскурзия вие ще можете да посетите този дворец и да си представите, как са живели хората в тази далечна за нас епоха.
След посещението на двореца, за да се представи в пълна степен всеки един характерен момент от историята на остров Крит, следва Археологическият музей в Хераклион. Седем зали ще ви преведат през всички страници на Минойската цивилизация.
В края на тази екскурзия ще се насладите на централната част на град Хераклион, който е най-големият град на острова, ще имате възможност да опитате по чаша ароматно гръцко кафе или просто да се разходите по магазините и да се насладите традиционната атмосфера на града.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: •желателно е да носите в себе си копие на задграничен паспорт и медицинска застраховка •за ваш комфорт носете удобни обувки или маратонки •входни билети за двореца Кносос и Археологическия музей се заплащат отделно!
Примерна часова програма по посещаваните обекти: 09:30-11:15 – Дворецът Кносос - 11:40-13:00-Археологическият музей - 13:00-14:40 – Обзорна обиколка на град Хераклион + свободно време.
 
Район Ласити и Пещерата на Зевс
Крит се случайно е наричан островът на митове и легенди. В хода на екскурзията ни ще се запознаете с истинската страна на този остров – непокътнатата и величествена природа с нейните високи хребети, маслинови градини и автентични, патриархални селца. Тази еднодневна екскурзия включва в себе си посещение на платото Ласити – едно от най-големите и впечатляващи на острова, манастира на Дева Мария Кера Карди Отис, пещерата на Зевс, работилница за грънци, а също така и еко парка Ласинфос. Платото Ласити – едно от най-живописните места на острова, е разположено в гората Дикти на височина от около 900 метра над морското равнище. Тук животът следва свой собствен ход и може да усетите витаещите във въздуха спокойствие и умиротвореност. На платото се намира неголемия манастир на  Дева Мария Кера Карди Отис, посветен на източника на живот. В манастира вие можете да запалите свещи и да посетите работилница, където се рисуват икони. На платото също така има пещера, в която според легендата бил роден Зевс – баща на всички богове и хора, великият бог Гръмовержец. Смята се, че пещерата датира не по-малко от няколко десетки хиляди години. В семейна грънчарска работилница ще можете не толкова да погледате, а по-скоро буквално за няколко минути да опитате да направите посуда от глина, но и да дегустирате разни вкусотии, с които е известен острова.  Малките пътешественици също така могат да участват и да направят керамични изделия. В края на програмата следва посещение на еко парка Ласинфос, който ще представи пред вас възможността да се запознаете с бита и традициите на местното население, тъй като е построено по мотиви на типично критянско село. Привлекателна точка за децата са малки работилнички и домашен зоопарк. Тук ви очаква традиционен обяд с едно от най-известните местни блюда, а именно ястие от овче месо «Антикристо».
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: •желателно е да носите в себе си копие на задграничен паспорт и медицинска застраховка •за ваш комфорт носете удобни обувки или маратонки •входни билети за пещерата се заплащат отделно •в стойността на екскурзията е включен обяда.
Примерна часова програма по посещаваните обекти: -09:30 Отпътуване от хотелите -10:30-10:40 Фото пауза -10:45-11:25 манастира на Дева Мария Кера Карди Отис -11:30-12:30 Керамична работилница - 12:35 - 13:50 Пещерата на Зевс - 14:00-15:15 Обяд + Свободно време.
 
Санторини
Една екскурзия до острова на мечтите, острова на романтиката, островът на най-красивите залези и изгреви – Санторини. Той заслужено влиза в десетката на света за едно от най-красивите места на планетата. Ежегодно бива посещаван от милиони туристи. Не пропускайте възможността да му се насладите и Вие!
Вашето пътешествие започва на комфортен кораб, с който ще отпътувате до пристанището Афинос на остров Санторини, откъдето ще се отправите към един от най-красивите градове в Гърция, а именно град Ия (OIA), който се явява и визитна картичка на острова. Белите къщи, църкви със сини куполи и впечатляващи гледки в съчетание със синьото море ще ви подарят спомени, които завинаги ще останат  съзнанието ви.
Оттук вие ще се отправите към столицата на острова – град Фира, откъдето се откъдето се открива невероятна гледка към т.нар. Калдера /комбинацията от три острова – Неа Камени с действащия вулкан, Палеа Камени и Тирасия/ и където можете да се полюбувате на красиви гледки и да отпиете по чашка гръзко кафе, любувайки се на пейзажите.
Като завършек на нашата програма ще имате възможност да поплувате, да си направите слънчеви бани и да обядвате на плаж с черен вулканически пясък.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: •желателно е да носите в себе си копие на задграничен паспорт и медицинска застраховка •за ваш комфорт носете удобни обувки или маратонки • Не забравяйте слънцезащитния си крем, вода и принадлежности за плаж и водни бани.
Примерна часова програма по посещаваните обекти: -11:00 – Пристигане на Санторини - 11:45 - 13:45-Посещение на Ия + Свободно време - 14:00 - 15:00 – Посещение на Фира + Свободно време - 15:25 - 16:25 – Свободно време за плаж Свети Георги - 16:35 - 16:45 – Дегустация на вино - 17:00-Трансфер до пристанището на Санторини за прибиране към Крит.
 
Спиналонга
Екскурзионният маршрут включва посещение на известния остров Спиналонга с красиво плаване из залива Мирабело, пешеходна разходка из град Агиос Николаос и обяд в традиционна рибна таверна. 
Остров Спиналонга заедно с разположената в него крепост от 16 век винаги е привличал внимание км себе си. Самата крепост датира от времето, когато венецианците са владеели Крит. Във времето на набезите от Османската империя през 17 век, венецианският гарнизон е успял да удържи крепостта цели 65 години, защитавайки се зад впечатляващите стени и относително издигнатото местоположение.
 Разхождайки се из острова, вие ще видите, как една епоха плавно преминава в друга от гарнизон на венецианските военни, през град на турски търговци, до селище на хора, страдащи от проказа. В течение на първата половина на ХХ век хората живеели тук с надеждата на спасение и изцеление.
След историческата разходка из крепостта на остров Спиналонга с неголям кораб ще се отправите в селището Елунда, където ще имате възможност да похапнете в морска таверна, а после да откриете красотата на неголемия, уютен и живописен град Агиос Николаес. В свободното си време можете да се разходите из магазините или просто да отдъхнете на един от плажовете.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: •желателно е да носите в себе си копие на задграничен паспорт и медицинска застраховка •за ваш комфорт носете удобни обувки или маратонки • входния билет за крепостта на острова се заплаща отделно • Не забравяйте слънцезащитния си крем, вода и принадлежности за плаж.
Примерна часова програма по посещаваните обекти: - 08:30 - Отпътуване от хотелите - 09:00 - 09:30 -Манастир Свети Георги - 10:00 - 11:00 – кораб до остров Спиналонга и Аг.Николаос - 11:00 - 12:30-Екскурзия из Спиналонга - 12:30 - 12:45 – Корабче до Елунда - 13:00 - 14:00 – Обяд в Елунда - 14:20-16:05-Екскурзия до Агиос Николаос + Свободно време - 16:30 - 17:10 – Екскурзия до маслобойна.
 
Необикновеният Крит
Удивително и неповторимо обещава да бъде за вас пътуването по Южния бряг на Крит при Бяло море, тъй като вашият маршрут ще преминава през гори и спиращи дъха пейзажи.
В хода на екскурзията вие ще посетите град Ретимно, който местните жители наричат „втората Венеция“. Тесните улички, приятна зеленина, особено спокоен, средновековен колорит царят в този наистина старинен град, в старата част на който се преплитат около 300 улици.
След него ще се отправим на южния бряг и ще посетим прекрасния манастир Превела, посветен на Йоан Богослов. Този манастир взел активно участие в Гръцката революция през 1821 година и там се съхранява една от важните реликви на остров Крит – живототворящия Кръст (бронзов кръст, в основата на който вградена частичка от кръста, който бил разпънат Исус Христос). Ще имате възможност да се поклоните пред този кръст.
По-нататък в програмата за вас има предвиден обяд в селището Плакия на южното крайбрежие и плуване в Бяло море.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: •желателно е да носите в себе си копие на задграничен паспорт и медицинска застраховка •за ваш комфорт носете удобни обувки или маратонки • в цената е включен обядът • входният билет за манастира Превели се заплаша допълнително• не забравяйте плажните си прендлежности.
Примерна часова програма по посещаваните обекти: 09:30-11:30 Екскурзия в град Ретимно  + Свободно време - 12:30 - 13:30 – Манастир Превели - 13-50 - 15:45 – Плаж Плакия + Свободно време + обяд - 16:00-17:00 – поклонение на свещениия кръст – техническа пауза на връщане за около 10 минути.
 
Критска вечер
Каним ви на традиционна критска вечер! Ще се зазпознаете на гръцките и критски народни танци, които ще ви бъдат представени на вашето внимание от професионални танцьори с народни костюми. Всеки танц е акомпаниран от традиционен оркестър, където главна роля заемат критската лира, бузуки и барабани. Няма да останете равнодушни към задушевните изпълнения на фолклорни песни, любими на поколения гърци.
Наред с музиката и танците ви очакват увлекателно представяне на костюми от различни събития от историята на Крит и Гърция.
Разбира се това е и една прекрасна възможност да опитате средиземноморска кухня и прекрасни местни вина.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: •желателно е да носите в себе си копие на задграничен паспорт и медицинска застраховка • в цената е включена фолклорна програма, вечеря и вино в неограничени количества
Примерна часова програма по посещаваните обекти: 18:30 - 19:20 Работилница за предмети от бронз -19:30 - 22:00 Гръцка вечер.
 
Поклонничество в централна част на острова
Първият манастир, към който ще се отправите, е един от най-старите женски манастири на остров Крит – Панагия Палиани. Този манастир се упоменава в летопис още в 632 година, както гласи преданието, че той е бил основан още много по-рано. Тук е бил чудесния образ на чудната икона на Пресветата Богородица, която се е явила впоследствие, което е било още едно необикновено чудо. Изобразеното на иконата дърво, намиращо се тук и на ,което е сложената самата икона, започнало да пораства, постепенно се разлистило и скрило в себе си иконата. Това дърво от вид мирта и днес расте в храма-обител, неговите листа и клони се почитат като целебни.
По-нататък ви очаква ви очаква манастирът на Свети Георги Епаносифи. Изграденият през 1614 година в следствие на явяването на великомъченик Георги на основателя му монах Паисий, манастирът три пъти се разрушавал и възстановявал из основи. В тази света обител сме смята, че са запазени част от мощите на великомъченик Георги Победоносец. С молитви и обръщения към Свети Георги във времена на суша, от земята се появил източник на вода, непрекъснато течащ и до наши дни. В обителта има действащ, интересен исторически музей.
Следващата спирка от нашата екскурзия ще бъде манастирът на Света Марина Вони, който се намира недалеч от град Хераклион. Този манастир бил построен през ХХ век на мястото на малък византийски часовник. Света Марина се явява една от най-почитаните светици в Гърция и деня, в който се празнува нейния празник (17 юли) из цялата страна, се счита за един от най-големите християнски празници.
В завършек ви очаква посещение на църковния комплекс на апостол Тит в град Хераклион. Този храм е уникален сам по себе си, тъй като първоначално е бил православен храм, след това става католически и после се превръща в джамия. След освобождението от османско робство него отново са го осветили и превърнали в православен храм. Днес съхранява честната глава на апостол Тит, който апостол Павел благословил да преподава и разпространява християнската религия на остров Крит и който бил първият епископ на острова.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: •желателно е да носите в себе си копие на задграничен паспорт и медицинска застраховка •за ваш комфорт носете удобни обувки или маратонки • в цената е включен обядът • посещението на определени места изискват определено облекло: за мъжете дълги панталони и закрити рамена; за жените рокля под колената, закрито деколте и рамена (покриването на главата не е задължително) • входнте билети за манастирите се заплащат отделно на място.
Примерна часова програма по посещаваните обекти: -09:00-10:00- Манастир Свети Полияни -11:00-11:45 – Манастир Свети Георги Епаносифи - 12:30-13:10 – Манастир Света Марина - 13:50-14:50-Църковния комплекс на Свети Тит + Свободно време в Хераклион.
 
Остров Криси
Нашата екскурзия започва с малкия град Йерапетра, сгушил се на южното крайбрежие на остров Крит. Именно тук ще ви очаква неголям кораб за разходки, на който вие ще плавате в Бяло море към необитаемия остров Криси. На самия остров вие ще се окажете на белоснежния плаж, който се мие от лазурно чистите, сини води.
Криси – това е защитена територия, където днес вие можете да откриете Ливански кедър (интересно дърво на повече от 200 години) и напълно да разпуснете, като се почувствате като съвременен Робинзон Крузо. Именно тук вие ще откриете жълта ръковинка, която придава на водата неповторим оттенък.
Островът се простира на 5 километра дължина и на 1 километър ширина. Целият остров може да се обходи за около 3-4 часа.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: •желателно е да носите в себе си копие на задграничен паспорт и медицинска застраховка •за ваш комфорт носете удобни обувки или маратонки • не забравяйте да вземете вашите плажни принадлежности, защитен крем и шапка за глава • да похапнете можете на самия кораб и не се включва в цената • можете да наемете шезлонги и чадъри на плаща срещу заплащане.
Примерна часова програма по посещаваните обекти: -09:40- Пътуване до пристанището в градчето Йерапетра -10:00-11:00 Отпътуване към остров Криси и престой на острова -16:00-17:00О Обратно отплаване към Йерапетра.
 
Елафониси
Уникална възможност да посетите известния плаж с пясък с розов отенък на южното крайбрежие на остров Крит (розово оттенък на пясъка придават малките частички на розовите ръковинки и рапанчета). Чистата лазурна вода, плитката вода и безвълние, карат даже някои малки гости да идват на брега. По ежегодни статистически данни този плаж попада сред едни от най-красивите места на планетата.
Ще имате възможност да обядвате в традиционна критска таверна и да посетите малка работилничка с магазинче, където да дегустирате и закупите традиционни за Крит продукти, а именно мед, ракия, традиционна ракия с мед, маслини, натурален горски час, традиционен за тези географски ширини.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: •желателно е да носите в себе си копие на задграничен паспорт и медицинска застраховка •за ваш комфорт носете удобни обувки или маратонки • не забравяйте да вземете вашите плажни принадлежности, защитен крем и шапка за глава • да похапнете можете в таверна, което не се включва в цената.
 

Търсене в/във Остров Крит

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>