Остров Крит / ГЪРЦИЯ

Разположение:
Реалност и митология, традиции и развитие – комбинацията от всичко това прави остров Крит (Crete) една от най-популярните дестинации в Средиземно море.
Остров Крит е най-големият гръцки остров, разположен на площ от 8336 кв.км. Неговата култура, естествената му красота и климат, топлото лятно слънце и хладното море в комбинация с усмихнатите хора, превръщат острова в най-големия и модерен туристически център на Гърция.
Остров Крит се мие от три морета - западните води на Йонийско море, на север - към Егейско море, и от юг и изток - на Средиземно море.
 
Какво да видите:
Ираклион (Heraklion) е най-големият град на острова и е административен, търговски и индустриален център на Крит. Странната съвместимост между старо и ново, и смесицата от различни видове архитектура правят града наистина интересен. Можете да се разхождате по венецианското пристанище и да се наслаждавате на гледки от античността, а след две минути да пиете кафе в някое модерно заведение. 
Площадът Елефтериу Венизелос (Platia Eleftheriou Venizelou), Лъвският площад, както го знаят местните, е центърът на града. Всеки ден това може да е вашата първа и последна дестинация. В този район са търговските улици на града. Има и много ресторанти и таверни, които предлагат критски специалитети, както и барове и кафета.
В източната част на префектурата Ираклион има няколко големи курорта близо до морето като Херсонисос (Chersonisos) и някои интересни археологически забележителности като Малиа (Malia), както и множество византийски църкви. Само на 5 км от центъра на Ираклион може да видите Кносос (Knossos) - най-големия център запазен от Минойската цивилизация. Страхотните плажове, лудият нощен живот и невероятната кухня гарантират незабравима почивка на острова.
Крит е люлката на гръцката цивилизация. Там може да видите останките от Минойската цивилизация, процъфтявала в продължение на хиляди години преди нашата ера - една от първите цивилизации в Европа. Дворците на Кносос и Фестос са забележителни паметници от времето на Минойската култура.
Трите минойски дворци в Кносос заедо с прочутия лабиринт на Минотавъра оформят голям археологически музей с много различни паметници, намиращи се в Ираклион. Крит, обитаван в продължение на хиляди години има разнообразно културно наследство от времето на Римската, венецианската и турската култури - венецианска крепост, турски джамии и византийски манастири.
 
Природа:
Красивите плажове, разнообразните и живописни пейзажи, мекия средиземноморски климат, богатата история и култура, както и вкусната местна кухня заедно формират идеалното място за почивка в Европа. По-голямата част от чужденците посещават северната част на острова.
 
Релеф:
Остров Крит има планински релеф. Планинските вериги се простират в посока изток – запад и са разделени на четири основни планински масива. Приблизително в централната част на острова се намира връх Ида или известен още като Ида Псилоритис. Той се издига на височина 2456 метра.
 
Климат:
Остров Крит има горещ средиземноморски климат. Летният сезон е сред най-дългите в Европа. За плаж е подходящо от април до ноември. Летата са не само дълги, но също така сухи и доста горещи. Почти невероятно е да падне дъжд посред лято. Това се случва изключително рядко и обикновено валежите са интензивни и придружени от гръмотевици. Планинската верига играе ролята на климатична бариера, защото спира в значителна степен въздушните маси. В резултат на това, на северния и на южния бряг на остров Крит климатът и природата са доста различни.
 
Критската кухня:
Кухнята на Крит е богата на зеленчуци целогодишно, поднесени под всякакви форми - задушени, пържени, печени или пълнени.
Отличителна черта на местната кухня е използването само на зехтин. От цяла Гърция там най-много се приготвят морски дарове. В допълнение се пече хубав хляб и се пие качествено червено вино. Не пропускайте да се насладите на вкуса на критската кухня в ресторанти, механи и малки открити заведения, където местните жители обичат излизат.
В средата на месец юли на острова се провежда фестивала на сардината - една възможност да опитате разнообразие от ястия, приготвени от прясна риба.
 
 
 

Търсене в/във Остров Крит

Подреди по :