Каламбака / ГЪРЦИЯ

Разположение:
Каламбака е град в Централна Гърция, в префектурата Тесалия. Разположен е на река Пеней, на 50 км западно от Лариса. В близост до града е разположен скалният феномен Метеора и неговите прочути манастири.  
Имa двa пътя, koитο тръгвaт κъм Meтeoрa οт Kaлaмбaka, eдин oт изтοчнaтa cтрaнa и eдин oт зaпaднaтa. Ceлo Kacтрakи e мнοгo близο и e пoчти cъeдинeнο c Кaлaмбaκa.
 
Какво да видите:
Името на града произлиза от времето на османската власт в региона – на турски език „Каламбака“ означава „силна крепост“. Иначе първото селище на мястото на Каламбака е възникнало още през II в. пр. Хр. – Егинио. По-късно през Средновековието градът носи името Стаги и е бил център на епархия. От това време е и най-старата сграда в градчето – църквата „Успение Богородично“ датирана в периода X – XI в. Сградата на църквата представлява трикорабна базилика, но без купол, какъвто е било характерно да се добавя през този период. Интересно за нея е, че в олтара се намира тайник, където християните се криели по време на опасност. 
Друга по-нова, но също интересна църква в тази посветена на „Св. Висарион“.
Още в Каламбака може да посетите и Градския музей – той се намира по пътя към основната забележителност в района скалните манастири на Метеора. Именно поради близостта си с Метеора, малкото градче се е превърнало в основна туристическа дестинация, като често е използвано за нощувка от туристите посещаващи скалните манастири. В Каламбака може да намерите множество хотели, къщи за гости, ресторанти, таверни, кафенета и магазини. В градчето има и няколко красиви площадчета с фонтани в центъра.

 

Търсене в/във Каламбака

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>