Хисаря / БЪЛГАРИЯ

Град Хисаря е известен балнео-лечебен център, намиращ се в центъра на България, разполагащ с горещи лечебни извори и чист въздух с много паркове, пълни с вековни дървета и красиви растения и цветя. Съчетанието на превъзходен климат, термо-минерално находище и културно – историческо наследство, автентичните традиции и гостоприемството на местните жители, превръщат града и района в своеобразен притегателен център за лечение и отдих. Зимата тук е топла и мека, пролетта - ранна и относително топла, лятото се характеризира с високи температури като цяло, а есента е слънчева, топла и тиха. На територията курортния град са открити 22 извора, разположени в малък район, с различна физико – химична характеристика и температура, която варира с висока алкална реакция, с ниска твърдост, бистри, безцветни и с приятни питейно – вкусови качества. Минералните води на курорта се използват за ефективно лечение на бъбречни, жлъчни, урологични, стомашно – чревни, чернодробни и заболявания на опорно – двигателния апарат. Лечебните минерални извори в Хисаря от хилядолетия насам са притегателен център за много народи и цивилизации, оставили тук ценни културни образци. Многото запазени и до днес забележителности в Хисаря са допринесли древният град да бъде обявен за археологически резерват, в който могат да се видят останките на римски терми и административни сгради, базилики, амфитеатър, римска гробница и други.

Римските терми на император Диоклециан, крепостната стена и римската гробница - Термите на римския император Диоклециан са най-запазеният античен балнеоложки комплекс на Балканите и безспорно са сред първите забележителности в Хисаря, които си заслужава да се посетят.
 
Археологическия музей в градавключен е в 100-те национални туристически обекта на България и представя интересни артефакти от различни исторически епохи.
 
Църква „Свети Пантелеймон”, намираща се в центъра на града - известна с красивите си стенописи, пресъздаващи много от библейските истории, построена през 1889г.
 
Парковете в Хисаря - осеяни със стари, защитени дървета, огласяни са от песента на редки видове птици и ромоленето на извиращата минерална вода, както и изпъстрени с много чешми с бликаща, питейна минерална вода.
 
Квартал „Веригово - в китната обстановка на квартал „Веригово” туристите могат да се отправите на разходка по стъпките на Васил Левски. Апостолът на свободата е събирал местния революционен комитет в църквата „Свети Димитър“. Построена е в периода 1845-1882г. и понастоящем е обявена за паметник на културата. На пода в храма се намира мраморна плоча от времето на Априлското въстание, когато църквата е била опожарена.
 
Квартал „Момина баня” и до местността „Кръста” - В квартал „Момина баня” се намира православният храм „Успение Богородично“ - паметник на културата, изграден през 1883г. и се отличаващ се с една интересна особеност – църквата няма кубета. В непосредствена близост до този квартал е местността „Дюлите”. Лятото там се организира съборът „Хайдут Генчо” – атрактивно фолклорно събитие с богата програма, конкурс за автентична носия, пехливански борби и възстановка. Ако сте зажаднели за разходка сред природата, тук ще имате възможност да продължите към местността „Кръста”. Тя се намира на около 30 минути умерено изкачване по близкото хълмче. Стига се до място с беседка и маси, подходящи за пикник или барбекю и възхитителна панорамна гледка над древния град и Средна гора. От там може да се иде и до друг съседен хълм, Оджовица, и паметника на Найден Стоянов – борец за свобода.
 
Квартал „Миромир” и местността „Воден камък” - Интересна забележителност в квартал „Миромир” е католическата църква „Свети Свети Петър и Павел“, построена през 1882г. Друга атракция е Банчето – стара баня с големи корита за пране, които местните жители ползват и до днес. На около 5км. от „Миромир”, по приятен за разходка с кола път, се намира хижа „Петте партизани”. Там е местността Воден камък, от която се разкрива невероятна гледка към тракийското поле. Мястото е подходящо за любителите на фотографията и е идеално за пълноценен отдих близо до природата, сред прохладния планински въздух.
В близост до Хисаря се намират:
Тракийският култов храм в село Старосел
Дворцова резиденция на цар Котис I под връх Кози грамади
Скално светилище в местност Каменица до село Старосел
Дом на традициите и модерни рисунки в село Старо Железаре
 

Търсене в/във Хисаря

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>