Белчин / БЪЛГАРИЯ

Село Белчин е сгушено в живописната долина на река Палакария, между Рила и Верила, Витоша и Плана планина. Разположено е на 50 км. от столицата на България и едва на 15мин. от к.к. Боровец. Селото се характеризира с изключително мек и здравословен климат и красива природа. Районът се отличава с наличието на минерална вода с доказани лечебни и профилактични въздействия. При с. Белчин се намира най-високо разположеният термалeн извор в страната - 900 m надморска височина. Водата извира от дълбоколежащите разломени диорити, покрити от кватернерни и неогенски наноси. Белчин се намира в непосредствена близост до разнообразни туристически маршрути с екологична, природна и културна насоченост. През 2007г. беше реставриран средновековен хр. "Св. Петка" от XIII-XIV век, обявен за национален паметник на културата Iва категория. Останките от укрепено селище и раннохристиянски култов център от IV - VI век на хълма "Св. Спас" над селото свидетелстват за богатата история и култура на населението по тези земи.

Реставрираната крепост Цари Мали град се намира край самоковското село Белчин.  Комплексът Цари Мали Град включва няколко обекта – средновековната църква „Света Петка“, етнографския комплекс в село Белчин и 300 метра по-нагоре късноантичната крепост Цари Мали Град. Археологическите проучвания на хълма "Св.Спас" показват, че изграждането на крепостта е започнало по време на управлението на император Валент (364-378 г.). Мястото на крепостта е избрано преднамерено и е съобразено с възможността за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част. Възникналото селище е съобразено с минералните извори в подножието, рудните залежи с магнетитов пясък в целия район и стратегическото кръстовище на два антични пътя. Крепостта се намира в близост до древния военен, търговски и съобщителен път от Рим през Аквилея, Рагуза, Скупи, Пауталия, Германея, Филипопол, Константинопол, както и до трудно достъпния, но най-пряк път към Македония. 
 
Етнографският музей в село Белчин е изграден през 2007г. като филиал на Градския исторически музей - гр. Самоков и се намира в непосредствена близост до изцяло реставрирания средновековен храм "Св. Петка" в подножието на хълма "Св. Спас". За да отговори на своето предназначение и да се слее с духа на мястото, сградата на музея е проектирана като концептуална реплика на Копривщенска къща от първата половина на 19-ти век (такива къщи се срещат в село Белчин). В музеят се събират експозиции на вещи с различна битова тематика, съхранили културата и традициите на населението през вековете. 

Търсене в/във Белчин

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>