Атина

 
Атина е един от основните  културни, политически и  икономически центрове на Гърция. Това е един от най-старите градове в света, със записана история от над 3400 години.
 
Разположение:
Атина  е столица и най-голям град на Гърция. Разположена е на полуостров Атика и на Сароническия залив. В древността Атина е била най-голямият център на изкуствата, философията и науката. Днес населението на Атина е над 3 млн. души, а в агломерация с големия пристанищен град Пирея достига почти 4 милиона. Атина е поставена на шесто място в класацията за най-посещавани столици в света. Столицата на полуостровната държава е разположена в южната част на централна Гърция, на брега на Егейско море.
Атина, както и цяла Гърция, са сред мечтаните дестинации за всички любители на науките и философията. Столицата е мястото, където са живели много известни философи и математици, сред които са и великите Аристотел, Сократ и Платон.
 
Забележителности:
Атина впечатлява всеки пътешественик със своята антична история, богата култура и световнозначимо историческо наследство. Градът е пълен с останки и паметници от древна Елада. Разхождайки се сред античните руини на Акропола и храма на Хефест, минавайки покрай Партенона, статуята на Атина или древната Агора, разглеждайки Дионисивия тeатър или арката на Адриан, всеки пътешественик се пренася назад във времето и може да усети величието, разкоша и могъществото от тази епоха. Националният археологически музей както и Олимпийският стадион са също сред често посещаваните забележителности в столицата – все пак, това е мястото, където през 1896г. се провеждат първите съвременни Олимпийски игри. Днес градът е интересна смесица от старото и новото и успешно съчетава най-доброто от тях. Сред забързаното ежедневие и хилядите туристи, Атина не спира да разказва своята антична приказка, вплела в себе си едни от най-древните забележителности в човешката история.