Албена / БЪЛГАРИЯ

Курортният комплекс Албена се намира на Северното Черноморие, на 35 км северно от гр. Варна и на 12 км от гр. Балчик. Разположен е в непосредствена близост до прохладните гори на резерват „Балтата”. Курортът носи името на Албена, героиня на великия български писател Йордан Йовков, надарена с невероятна красота.
Комплексът разполага с над 40 хотела от различни категории. Хотелите са разположени в парковата зона и на брега на морето.
Курортът разполага и с три къмпинга - “Албена”, “Интернационал” и “Екзотика”, които също имат големи възможности за приемане на почиващи и туристи.
Прекрасната природа и чудесният плаж са предпоставка за пълноценна почивка. Плажната ивица на Албена има дължина 3,5 км, а ширината й достига до 150 м.
Освен на слънчеви бани, туристите могат да се насладят и на тонизиращ спортен следобед в някоя от залите – за волейбол, футбол, баскетбол, а също и на тенис кортовете и масите за тенис. В курорта има седем футболни стадиона, игрище за хокей, четири закрити басейна, открити и закрити тенис кортове. Комплексът предлага също и добри условия за конен спорт и водни развлечения (водни ски, сърфинг, триатлон).
В кк Албена има три СПА центъра, в които се предлагат разнообразни класически и екзотични възстановяващи и разкрасителни процедури. В СПА центровете се провежда и профилактика на множество заболявания. В курорта има и съвременен център по хемодиализа.
В Албена се предлагат различни услуги за доброто прекарване на туристите. Организират се екскурзии до забележителности – за любителите на историята се предлагат маршрути до Аладжа манастир, Мадарския конник, нос Калиакра, археологическия резерват Яйлата, а за природолюбителите - разходка до някой от близките резервати. Аниматори се грижат за развлеченията на децата по време на лятната им почивка, организирайки разнообразни игри и занимания.
Албена развива много успешно и конгресен туризъм. Tук се провеждат много събития – фестивали, конференции, конгреси, спортни мероприятия, много от които международни. Сред тях за гостите на курорта интерес представляват „Празникът на хорото” (началото на юни), Международният фестивал на изкуствата „Утринна звезда” (първата половина на юни), „Модна фиеста Албена” (юни), „Конкурс на мажоретките” (юли) и др.
В околностите на Албена има много места, които могат да се посетят – на юг се намира друг голям курорт – Златни пясъци, както и град Варна. На североизток пък е „рок столицата” Каварна, където през лятото се провежда рок фестивал, както и интересните селца Тюленово и Камен бряг. В близкия град Балчик също има много интересни места – Ботаническата градина и Дворецът на царица Мария. В Албена има всичко необходимо, което може да потрябва на туристите – магазини, ресторанти, барове, аптеки, поща, банки, банкомати, рент-а-кар и медицински център и др. От по-отдалечените хотели има автобуси от и до плажа и обратно на всеки 30 мин. Атрактивно влакче също предлага вътрешен транспорт в границите на курорта.
 

Аквапарк Аквамания
Аквапарк Аквамания се намира в Албена, на Северното черноморие. Заема площ от 30 000 кв.м. Има многобройни и различни водни атракциони, като е предвидено през лято 2015 да бъде пусната в употреба единствената за Европа водна пързалка Tornado 24 Water ride. Има специална детска секция.
 
Конна база Албена
Конна база Албена се намира до централния вход на Курортен комплекс Албена - на Северното черноморие. Тя заема площ от около 10 дка. Предлага 32 самостоятелни бокса и 25 полубокса, тренировъчен и състезателен плац за дневна и вечерна езда. Има ресторант. Всяка година в базата се настаняват конете за международните и националните турнири по прескачане на препятствия. 
 
Балтата (поддържан резерват)
Резерват Балтата е разположен покрай най-долното течение на река Батова, между Албена и с. Кранево. В Балтата се намират най-северните части на европейската лонгозна гора, като района приютява над 260 вида висши растения, от които 28 са защитени. На територията му живеят бозайници, земноводни, птици и риби. В резервата има поставени информационни табла. Той е охраняван, но е със свободен достъп.
 
Текето - село Оброчище
Текето се намира близо до село Оброчище, до Албена. Според местна легенда в селото е живял мъж на име Атанасий. Той се влюбил в мюсюлманка и избягал с нея. Бил преследван, гонен и убит. Смята се, че тялото му е погребaнo именно в този храм. Счита се, че ако човек пъхне ръката си в една дупка на храма, ще се зареди с енергия. Според учени постройката датира от 13-14 век и е средновековна.
 
Дворецът в Балчик
Архитектурно-парков комплекс Двореца е бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург (1875 – 1938 г.). Сърцето и, по нейна заръка, е поставено в малко златно ковчеже и върнато в параклиса Успение Богородично в Двореца, откъдето през септември 1940 г. е върнато в Румъния. Намира на около 2 км югозападно от центъра на град Балчик. Представлява комплекс вили и други постойки разположени при морския бряг. На площ от 194 дка е разположена ботаническа градина. Реставрирани воденици днес се използват за хотелска база на комплекса.
 
Ботаническа градина - Балчик
Ботаническата градина в град Балчик е създадена през 1955 г., когато теренът на парка е предоставен на Софийския университет за създаването й. Градината е специализирана в отглеждането на тропически и екзотични колекции. В нея се отглеждат над 3500 вида растителност, някои от които са редки и застрашени видове по Вашингтонската конвенция.
Ботаническата градина служи за изследователска и научна дейност и за университетски практики свързани с екологията. Голяма част от градината е регистрирана като защитена местност.
 
Местност Тузлата
Местността Тузлата се намира на 4км от Балчик, край морския плаж. Популярна е с балнеолечебните и калолечебни условия, а крайбрежната морска ивица подобрява възможностите за отдих и лечение сред природата.
Минералната вода и лечебната лиманна кал са основно средство за лечение. Водата е слабо минерализирана, с температура 33 градуса, а калта се черпи от две лиманни езера и е с много добри физико-химични качества. Тя има свойствата да лекува заболявания на периферната нервна система, на гръбначния мозък, на опорно-двигателния апарат и други.
 
Атракционен парк Акваполис
Атракционният парк Акваполис е един от най-красивите водни паркове в Източна Европа. Намира се в северозападната част на к.к. Златни Пясъци. До него се стига по главния път от к.к. Ривиера към к.к. Албена. Изграденият в мавритено-средиземноморски стил парк, е с площ 40 000 кв.м. На територията му има басейни, джакузи, шадравани и водопади, водни пързалки, руини и старинни кули, магазини за сувенири и медицински център. Освен скалата за катерене със седем възможни маршрута на входа, амфитеатъра и водопада до нея, парка разполага и с панорамен снек-бар. Провеждат се партита, анимация за деца, игри и томболи.
 
Аладжа манастир
Аладжа манастир е разположен само на 2 км от морския курорт Златни пясъци и на 10 км северно от центъра на Варна.
Той възниква през 11-12 век, когато там започва заселването на аскетите-монаси, но пещерите му са обитавани още през ранно византийската епоха. От тогава датират и най-ранните археологически материали намерени там - монети и няколко керамични парчета. Най-големият си разцвет, скалната обител достига по времето на Втората българска държава и под влиянието на исихасткото движение. По време на османското владичество - животът в манастира постепенно заглъхва.
 
Евксиноград
Дворецът Евксиноград се намира в град Варна. Построен е по проект на австрийски архитект през 1881-1885 г. Евксиноград е трябвало да служи за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг. В двореца има винарна, в която и до днес се произвеждат вина. Понастоящем дворецът е със статут на правителствена и държавна резиденция, но е достъпен за посещения от групи туристи с максимален престой час и половина.
 
Морска градина - Варна
Морската градина на Варна е с площ 820 дка. Считана е за символ на града и е произведение на парковото изкуство. В парка се намира зоологическата градина на варненци, аквариумът, делфинариумът и още много известни градски забележителности. Името на Антон Новак се свързва със строителството на градината.
 
Делфинариум - Варна
Делфинариумът в град Варна е единственото по рода си модерно атракционно съоражение в България. Функционира от 1984 година. Разположен е в Морската градина на града. Делфинариумът разполага постоянно с между пет и шест делфина, които представят по няколко пъти на ден Делфин-шоу. Предлага се опция за плуване с делфините, като единственото условие е да сте над 12 години.
 

Търсене в/във Албена

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>