Текирда

Текирда е интересен, малък град на северното крайбрежие на Мраморно море, на около 135 км от Истанбул, в Европейската част на Република Турция; популярен с тракийските си, в по-късно време и с византийските, венецианските и отоманските си корени, както и със запазени традиции на местното население. Арена на много битки и стратегическо място за много владетели, той е запазил историята на множество войни и е ставал част от различни царства и империи, включително и бил предпочитано място за престой на унгарския принц Франц II Ракоци, на пламенния политически активист, деятел и есеист Келемен Майкс, наричан „унгарския Гьоте“, известен с бунтовническите си действия срещу Хабсбургската монархия и със своите „Писма от Турция“. Днес той е център на едноименната провинция, но все още известен с едно от старите си имена – унгарското „Родосто“, главен пристанищен и търговски град. Благодарение на своите плодородни земи и влажен климат добива популярност със своите живописни слънчогледови, пшеничени, ечемични полета. Също така местните са се специализирали в отглеждането на многообразие от лозови масиви и са обособили красиви винарни с чудесни условия за дегустация на вина и традиционни за района ястия в изградени бутикови хотели и малки ресторантчета към тях. Районът все още пази традициите на риболова и той все още заема едно от водещите места в препитанието тук.

Доста популярни заради климатичните и природни дадености тук са:
·       Параглайдинг – планината Ganus предлага чудесни условия за почитателите, като отправната точка за пускане е от селцето Yenikoy към плажа Ayvasil.
·       Катерене и трекинг – Текирда е дом на множество горски райони и планината Ganos очаква всички, които желаят да се потопят в красотите и и да се натъкват на китни селца и да откриват интересни обитатели.
·       Уиндсърфинг – известно място с големите вълни и ветровит бряг като цяло
·       Риболовът с въдица – така популярен в този район и с многообразие на водния свят
·       Къмпингуването с каравани – чудесни условия за къмпинг в местностите Maramra Eregli и Sarkoy
·       Също така туристите биват привлечени от Горския рекреационен център, както и да наблюдават неповторимия свят на горските обитатели тук.
 
Текирда е запазил своите традиционни фестивали, които са притегателно място за множество туристи, като освен традиционни празник Рамадан, тук много весело се честват и Фестивалът на черешата, Фестивалът на пехливанските борби, както и традиционния Фестивал Гроздобер в Sarkoy, Фестивалът на слънчогледа също.
 
Какво да похапнем тук:
Когато става въпрос за традиционна храна в Текирда, на първо място местните поставят традиционните кюфтета /kofte/. След това идва морската храна, която е известна с прекрасните си вкусови характеристики. Разбира се, районът е известен и с приятните си десерти като „сирене-халва“ /höşmerim/. Районът по крайбрежието е известен с добрите си ресторанти, където можете да се насладите на разнообразието на автентичната турска кухня.
На 20 км от Текирда е популярното градче Karacakılavuz, известно със своите ръчно-изработени килими, чанти за конски седла, молитвени килимчета, калъфки на възглавници и подложки на основата на вълна.
Множество винарски изби са съсредоточени в района Şarköy-Mürefte.