Текирда / ТУРЦИЯ

Текирда е интересен, малък град на северното крайбрежие на Мраморно море, на около 135 км от Истанбул, в Европейската част на Република Турция; популярен с тракийските си, в по-късно време и с византийските, венецианските и отоманските си корени, както и със запазени традиции на местното население. Арена на много битки и стратегическо място за много владетели, той е запазил историята на множество войни и е ставал част от различни царства и империи, включително и бил предпочитано място за престой на унгарския принц Франц II Ракоци, на пламенния политически активист, деятел и есеист Келемен Майкс, наричан „унгарския Гьоте“, известен с бунтовническите си действия срещу Хабсбургската монархия и със своите „Писма от Турция“. Днес той е център на едноименната провинция, но все още известен с едно от старите си имена – унгарското „Родосто“, главен пристанищен и търговски град. Благодарение на своите плодородни земи и влажен климат добива популярност със своите живописни слънчогледови, пшеничени, ечемични полета. Също така местните са се специализирали в отглеждането на многообразие от лозови масиви и са обособили красиви винарни с чудесни условия за дегустация на вина и традиционни за района ястия в изградени бутикови хотели и малки ресторантчета към тях. Районът все още пази традициите на риболова и той все още заема едно от водещите места в препитанието тук.

Доста популярни заради климатичните и природни дадености тук са:
·       Параглайдинг – планината Ganus предлага чудесни условия за почитателите, като отправната точка за пускане е от селцето Yenikoy към плажа Ayvasil.
·       Катерене и трекинг – Текирда е дом на множество горски райони и планината Ganos очаква всички, които желаят да се потопят в красотите и и да се натъкват на китни селца и да откриват интересни обитатели.
·       Уиндсърфинг – известно място с големите вълни и ветровит бряг като цяло
·       Риболовът с въдица – така популярен в този район и с многообразие на водния свят
·       Къмпингуването с каравани – чудесни условия за къмпинг в местностите Maramra Eregli и Sarkoy
·       Също така туристите биват привлечени от Горския рекреационен център, както и да наблюдават неповторимия свят на горските обитатели тук.
 
Текирда е запазил своите традиционни фестивали, които са притегателно място за множество туристи, като освен традиционни празник Рамадан, тук много весело се честват и Фестивалът на черешата, Фестивалът на пехливанските борби, както и традиционния Фестивал Гроздобер в Sarkoy, Фестивалът на слънчогледа също.
 
Какво да похапнем тук:
Когато става въпрос за традиционна храна в Текирда, на първо място местните поставят традиционните кюфтета /kofte/. След това идва морската храна, която е известна с прекрасните си вкусови характеристики. Разбира се, районът е известен и с приятните си десерти като „сирене-халва“ /höşmerim/. Районът по крайбрежието е известен с добрите си ресторанти, където можете да се насладите на разнообразието на автентичната турска кухня.
На 20 км от Текирда е популярното градче Karacakılavuz, известно със своите ръчно-изработени килими, чанти за конски седла, молитвени килимчета, калъфки на възглавници и подложки на основата на вълна.
Множество винарски изби са съсредоточени в района Şarköy-Mürefte.

Какво да посетим:

Джамията Rustum Pasha – дело е на известния в периода на Отоманската Империя архитект Синен
Melen Sarapcilik Winery – винарската изба и продукцията тук са дело на цели поколения със сериозни традиции, като тук туристите са добре дошли и освен дегустация, наблюдение на процеса по производство и събиране на реколта, могат и също да посетят руините на древен гръцки източно-православен манастир, намиращ се в лозовите им масиви.
Старата Джамия – построена е през 1830 година по инициатива на тогавашния аграрен министър Ахмет Ага и е известна с осмоъгълния си фонтан в предната част на джамията, а шестоъгълният молитвен олтар е известен с орнаментиката на стрида.
Паметникът на Mustafa Kemal Ataturk – въпреки множеството паметници, посветени на „бащата на нацията“ из цяла Турция, този монумент в Текирда е известен с това, че представя пред нас реалния ръст и телосложение на Кемал Ататюрк. Намира в центъра на града.
Базар Ertugrul – сграда, датираща от древността и реставрирана няколко пъти във времето, в която сега се намират разнообразни магазинчета за билки на известни билкари от района.
Парк Barıs ve Ozgurluk Parki – приятен парк в близост до автогарата и пристанището, в който се намират статуите на Кемал Ататюрк и на принц Франц II Ракоци, както и с дървената статуя на Келемен Майкс, облечен по тогавашната унгарска мода. В чест на тези видни унгарци и в чест на откриването на парка множество чинари са били засадени от тогавашния унгарски президент.
Традиционни къщи в Текирда – голяма част от тях са правени от дърво или от кирпич и камъни в Средиземноморски стил, все още могат да се видят разположни на хълм между автогарата и центъра на града.Една такава къща е и музеят на принц Ракоци.
Фонтанът Ракоци – фонтанът Ракоци е построен от принц Франц II Ракоци и се намира между две много стари дървета, които се предполага, че са засадени от самия него. Днес той се намира в индустриалната част на града, където реално се е обособил център на винопроизводителите, които го ограждат.
Rakoczi музей – къща-музей на принц Франц II Ракоци
Къща-Музей на Namik Kemal – официално отворил през 1993 година, посветен на известния писател, поет, активист и националист Намик Кемал.
Музей на археологията и етнографията.

Търсене в/във Текирда

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>