Сус / ТУНИС

Сус, третият по-големина град в Тунис, познат като "перлата на Сахел" съчетава по неповторим начин африканска екзотика и модерен стил. Курортът е предпочитано място за отдих и развлечения на много европейци.  В близост е Порт Ел Катауи - яхтено пристанище, заобиколено от места за забавление и много заведения с прекрасен изглед към морето. Забележителностите на този старинен град, който се предполага, че съществува от времето на Картаген, са трупани от древни времена. Финикийци, римляни, византийци и араби оставят огромно наследство от история и култура. Съхранявана през вековете в музеи и монументи, тя предава своите послания за поколения напред. Тук са открити едни от най-ценните мозайки в света. Повечето от тях датират от III и IV в. – времето на Златната ера по тези земи. В музея на Сус са запазени уникални образци, сред тях - “Триумфът на Нептун”. Най-посещаваните исторически места в Сус са средновековната крепост Рабат и старинната Медина, с безброй пъстроцветни магазинчета, в които ентусиазирани търговци, сред глъчка и много настроение, предлагат на минувачите сувенири, подправки, изделия от кожа, дърво, мед и желязо.
В Сус се съчетават комфортните условия за почивка и богатата историческа стойност. Градът предлага изключителни културни забележителности и прелестни плажове. Ето защо, не е изненадващ фактът, че този древен средиземноморски град продължава да очарова и привлича туристи от цял свят.
Тук ви очакват:
Медина
Медина или Старият град на Сус е един от най-ярките примери за арабската архитектура в Тунис, почти изцяло съхранена през вековете. Лабиринтът от тесни улички е обграден от 2 км кръг от стени, изградени през 859 г. от огромни каменни блокове, останали от римските развалини. Първоначално портите на града за шест, от които накрая остават само две – Bab el Khabli в южната част и Bab el Ghabi от западната страна. 
Разходката тук ще ви пренесе няколко века назад в историята. Тесните улички са отрупани с къщи, разстоянието между които е един малък процеп. Въпреки че Сус предлага много красиви плажове, възможности за пазаруване и културни паметници, наистина си заслужава да отделите един следобед и да се потопите в атмосферата на стария свят.
Рабат
Рабат или ar-Ribaat се превежда като „укрепление“ или „укрепено и защитено място“. На северозапад от Голямата джамия на Сус е разположена кулата на Рабата на Сус – една от основните забележителности на града. Крепостта представлявала верига от 800 укрепления, построени по тунизийското крайбрежие от династията на Аглабидите. Днес само няколко от тези сдания са оцелели. Солидните стени на Рабата осигуряват защита на населението от инвазия и служат като основа на отбранителните действия. 
Кулата на крепостта разкрива удивителна гледка към Медина.
Касаба
Под Kasbah най-общо казано се разбира укрепено старо селище. Построена през 859г. на мястото на по-ранна византийска крепост,  Касаба в Сус е един от най-величествените паметници в града. Кулата Khalef el Fata, носеща името на създателя си, с височина 30 м е най-старата запазена кула в цяла Северна Африка. Най-горната платформа се извисява на 50 м над тази на Рабат, което прави изгледът от това място още по-впечатляващ.
Археологическият музей
Този възхитителен музей разполага с най-богатата колекция от антики в цялата страна, след музея Бардо. Основните експонати датират от пуническия, римския и ранно-християнския приоди. В Зала 3 са изложени впечатляващи мозайки, включително „Триумфът на Бакхус“ и „Аполон и музите“. Не пропускайте да видите мозайката „Медуза“, много често определяна като един от най-значимите елементи в колекцията, както и „Сезони и месеци“, открита в Ел Джем.
Голямата джамия на Сус
Тази джамия, наподобяваща с архитектурата си крепост, е построена през 851 г., няколко години след възраждането на града от династията на Аглабидите. Конструкцията и дизайна използват за модел Джамията Сиди Окба в Кайруан. Първоначално е имала две отбранителни кули, които са защитавали пристанището в ранните векове. Куполите на минаретата са добавени по-късно. Една необичайна особеност е външното стълбище от двора до минарето. Дворът е заобиколен от три страни с колонада от високи подковообразни арки, а стените са декорирани с куфически фризове.
Zaouila Zakkak
Осмоъгълното минаре от османската епоха поразително напомня на възрожденската архитектура. Комплексът включва джамия, медресе и мавзолей.
Катакомбите
Открит през 1888 г., този голям комплекс на ранно-христиански катакомби е забележителен лабиринт от подземни проходи и камери, издялани в меките местни скали между II и IV век. Най-вероятно са изградени на мястото на по-ранна езическа гробница. Над 15 000 души са били увити в кожа и погребани в стенни ниши, амфитеатрално и зазидани с мраморни плочи.
Пазарът на Сус
За тези, които искат да пазаруват с местните, а не в туристическите магазини на Сус в Медина, пазарът в неделя е точното място. Сергиите предлагат добитък, подправи, занаятчийски суверини и всичко останало, за което можете да се сетите.Това е мястото, на което ще се потопите в традиционното тунизийско пазаруване.
Разнообразни търговски центрове и приятни заведения за хранене и развлечение ще направят престоя ви също много приятен!
Сус ще ви пренесе в един съвсем различен свят и ще ви предостави едно незабравимо преживяване. Този древен град град, основан от финикийците ще ви впечатли със своя дух и култура.
 

Търсене в/във Сус

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>