Созопол / БЪЛГАРИЯ

Град Созопол е разположен на живописен полуостров в южната част на Бургаския залив, на около 35 км от Бургас. Той е един от най-старите градове по българското Черноморие и един от най-популярните морски курорти в страната. Красивият Стар град и романтичната му атмосфера привличат много туристи от цял свят.
Археологическите проучвания доказват повече от 7 хилядолетия културна традиция. Първите селища в Созополския залив възникват в епохата на неолита в края на 6-ото хилядолетие пр.Хр. В 610 г. пр.Хр. преселници от малоазийския град Милет основават на Созополския полуостров град-държава, наречена Аполония. Още в първите векове на съществуването си Аполония претърпява забележителен разцвет. През V век били издигнати здрави крепостни стени и монументални обществени сгради. Античните автори споменават храма на Аполон Лечител с колосалната, висока 13 метра статуя на бога. През 72 г. пр.Хр. Аполония е завладяна от легионите на римския пълководец Марк Лукул. Градът е опожарен и разграбен и прочутата статуя на бог Аполон е отнесена в Рим като военен трофей.
През I век сл.Хр. градът е възстановен, а след превръщането на Тракия в римска провинция градът продължава да съществува като пристанищен център. След приемането на християнството за официална религия градът е наречен Созополис, в съответствие с новите християнски догми.
През V – VI век Созопол е опасан с нови крепостни стени, запазени днес в руини, които могат да се видят в южната и югоизточната част на полуострова. За първи път градът влиза в границите на България, когато е превзет от войските на хан Крум през 812 г. Средновековният Созопол е епископски център с повече от 20 църкви и 5 манастира. От средновековната архитектура до днес са запазени руините на манастирския комплекс на остров Св. Иван, базиликата в центъра на Стария град и част от манастира „Св. Апостоли” на нос Скамний в североизточната част на Стария град.
На 7 септември 1974 г. Старият град на Созопол е обявен за музей. Около 180 жилищни сгради от средата на XVIII и началото на XIX в. оформят облика на музея. Къщите в Стария град са изградени от камък и дърво и принадлежат към т.н. черноморски архитектурен тип къщи. Сред по-известните са: Къща на Мариета Стефанова, Къща на Креаноолу, Къща на Тодор Загоров, Къща на Куртиди, Къща на Димитри Ласкаридис и други.
За туристите интересни обекти за посещение са Археологическият музей и Художествената галерия. През 2010 г. при археологически разкопки на близкия остров Св. Иван бяха открити мощите на св. Йоан Кръстител. Днес ценната реликва се пази в храм „Св. св. Кирил и Методий” в града и привлича поклонници от цял свят. Старинният Созопол с мощите на Йоан Кръстител бе победителят в класацията "Чудесата на България" през 2011 г.
Едни от най-големите събития в Созопол са Празниците на изкуствата Аполония (1 – 10 септември) и посрещането на Джулая (30 юни – 1 юли).
В Созопол има два плажа – централен и Харманите, а недалеч са плажовете на къмпингите „Златна рибка” и „Каваците”. Градът се дели на стара и нова част. Старият град е предпочитан за романтични разходки заради калдъръмените си улички и старите къщи. В новата част на града са концентрирани много хотели и заведения за хранене и забавления.
Възможностите за настаняване са разнообразни - луксозни хотели, малки семейни хотелчета, къщи за гости, бунгала. В непосредствена близост до града са и няколко къмпинга: „Градина”, „Златна рибка”, „Каваци”, „Веселие“ и „Смокиня”.
Ресторантите предлагат характерна черноморска българска кухня и разнообразни специалитети.
По плажовете може да се практикуват различни видове морски спортове – каране на джет, сърф, плажен волейбол, разходка с лодка, риболов.
Недалеч на юг се намира и резерват Ропотамо, обхващащ устието на едноименната река. Там се предлагат разходки с лодка по реката и наблюдение на интересни видове птици и растения.
 

Резерват Пясъчна лилия
Пясъчната лилия е добре поддържан резерват, който се намира в местността Каваците, край град Созопол. Обявен е за резерват през 1962 г. с цел да се опази едно от най-големите находища на пясъчна лилия върху пясъчни дюни. Днес резервата преминава през остри екологични проблеми. Оградата се руши, а той е почти неохраняем. Въпреки това, пясъчните лилии си прокарват път и радват очите ни. 
 
Замък в Равадиново
Замъкът се намира на 3 км от Созопол, до село Равадиново, и е отворен за посещения. Уникалното архитектурно творение се простира върху площ от 20 декара. Към замъка има парк, езеро с лебеди и параклис, който е в процес на строеж. Все още не е напълно завършен. След като прекрачите входа на комплекса, ще се озовете в един паралелен свят. Наоколо свободно се разхождат пауни, а въздухът е напоен с аромат на билки и цветя, които тук са в изобилие. Високите кули на замъка, обрасли с бръшлян, ще ви накарат да си припомните приказките на братя Грим.
 
Аквапарк Нептун
Аквапарк Нептун е разположен в близост до Бургас, в с. Равадиново, до популярния Замък Влюбен във вятъра. Стрителството му започва през 2015г., а официалното откриване е на 01.08.2017г. и бързо се превръща в любимо място за малки и големи. Разположен е на площ от 50 000 кв.м и предлага многобройни водни пързалки, разнообразни заведения, допълнителни атракции, зелени площи. Освен водните атракции се предлага и игрище за мини футбол, батут, целодневна анимация за деца и възрастни, фото услуги, мини маркет, безплатен интернет на територията му.
 
Нос Колокита
Нос Колокита се намира на 2 км южно от град Созопол. През 2007 г. започват строителството на ваканционното селище Созополис, което придобива архитектурния стил на стария Созопол. Носът предлага възможности за гмуркане на дълбочина от 5 до 20 метра. Разкопки на носа разкриват тракийски могили, като някои от намерените съдове са отнесени в Лувъра.
 
Остров Свети Кирик
Остров Свети Кирик, известен още като остров Св. Кирик и Юлита, се намира на 250 м от Созопол. Площта му е около 80 дка. Това е единственият остров по нашето черноморие, свързан с континента чрез вълнолом. Той е изграден през 1927 г. Оформя Созополския залив във формата на подкова, като в сърцевината и водата е винаги спокойна. Смята се, че в древността на острова е имало светилище на Аполон със статуята на Каламид. Свети Кирик и полуостров Столец са най-старата заселена част на Созопол.
 
Созополски манастир Св. Николай Чудотворец
Средновековният манастир Св. Николай Чудотворец се намира на Южното черноморие, в старата част на Созопол. Построен е върху основите на раннохристиянски храм от 5-6 век. При археологически разкопки са открити 3 императорски печата. Открит е и древен некропол, датиращ от раннохристиянския период, разположен до църквата на манастира.
 
Църква Свети Георги - Созопол
Църквата Свети Георги се намира в старата част на гр. Созопол и в нея се съхраняват ценни икони от втората половина на XIX-ти век. В нея се намират и части от мощите на Св. Йоан Кръстител, както и други християнски реликви. Сградата представлява трикорабна едноабсидна псевдобазилика и е построена на мястото на старата базилика.
 
Крепостна стена - Созопол
Крепостната стена в Созопол, на Южното ни Черноморие, е намерена случайно, при строеж на нова къща. Представлява крепостна стена със стражева кула, служила за складиране на зърно през 5-6 век. Широчината на зида е 140 см. Открит е и античен кладенец, както и казармено помещение. Днес стражевата кула е превърната в музей.
 
Созополският манастир Св. Апостоли
Созополският манастир Св. Апостоли е разположен на нос Скамни, в най-североизточната част на полуострова, на който се намира Стария Созопол. Най-мащабното откритие на археологическата експедиция е разкритият манастирски храм, представляващ голяма трикорабна базилика с дължина 23 м и ширина 11,50 м. Днес църквата от средновековния манастир е напълно разкрита, като предстои да бъде реставрирана и консервирана.
 
Църква Успение Богородично - Созопол
Църква Успение Богородично е средновековна българска църква, която се намира в град Созопол. Била е част от манастир. В началото на миналия век църквата е обявена за "народна старина". Църквата не е изографисана и в нея не се пазят стари стенописи, но иконостаса - дърворезбован с уникални растителни орнаменти, съставен от две редици икони - е обявен за художествен паметник на културата с национално значение. Понастоящем църквата е действаща и е паметник на културата.
 
Музей на Толстоистката колония
Музей на Толстоистката колония се намира в село Ясна поляна, в покрайнините на Странджа планина, близо до Приморско. Експозицията е открита през 1998 година и се състои от 250 находки. Изложена е в две от залите на читалището. Там могат да се видят снимки, документи, ръкописи, както и урна с пръст от руската Ясна поляна. Пръстта е донесена в музея от правнука на Толстой.
 
Остров Свети Петър
Остров Свети Петър се намира до Созопол, близо до остров Свети Иван и полуостров Столец. Той е малък, с площ само 15 декара и надморска височина до 9 метра. Известен е още като Островът на птиците, а типичния бял цвят на скалите е придобит от изпражненията им.
Предполага се, че е бил част от остров Свети Иван, но поради природен катаклизъм се е отделил. При археологически изследвания е намерена антична керамика, както и следи от възрожденски параклис.
 
Остров Свети Иван
Свети Иван е най-големият остров по Българското Черноморие. Намира се на 1 км от град Созопол и е обявен за природен и археологически резерват. Острова е обект на постоянни археологически проучвания. На него е открито древно светилище на траките, руини от голям манастир и мощите на  Св. Йоан Кръстител. Островът е дом на много птици. На него се намира най-голямата колония на сребриста чайка в България. До острова може да се стигне с лодка от созополското пристанище. 
 
Бакърлъка (връх)
Връх Бакърлъка представлява рид в Югоизточна България и се намира на около 10-15 км от гр. Созопол. Простира се от северозапад на югоизток с дължина 18-20 км, а ширината му е 3-5 км. В северната част се издига най-високата му точка (376,2 м). Югоизточната част от рида попада в природния резерват Ропотамо, а в най-северната му част е разположен лесопарка Росенец. По всички части на рида има останки от тракийски крепости.
 
Обиколка с ветроходен катамаран до Маслен нос
Невероятна атракция в Лозенец е разходка с ветроходен катамаран до Маслен нос. Предлага се от ветроходно училище Баиа, което се намира на северния край на плажа в с. Лозенец. Маслен нос, който е обявен за резерват, е отдалечен на около 12 морски мили, поради което за въпросната разходка трябва да се отдели поне половин ден. Придвижването се контролира от компетентен капитан с опит, който осигурява безпроблемното пътуване. Посетителите могат да се насладят на страхотна гледка към девствени плажове, скали и пещери.
 
Частна ботаническа градина Серафимови
Частна ботаническа градина Серафимови се намира близо до Лозенец, на Южното черноморие, в пределите на Странджа планина. В нея се отглеждат над 2200 вида растения, като само кактусите са над 1600 вида. Основана е през 1986 г. Има възможност за закупуване на посадъчен материал от кактуси, декоративни и овощни растения, като райска ябълка, хинап, смокиня, арония, нар, различни цитрусови и др.
 
Остров Света Анастасия
Остров Света Анастасия е с площ от около 9 декара и се намира в Бургаския залив, на около 7 километра от град Бургас. Височината му достига до 17 метра. Изграден е от вулканични скали. Островът е свързан с много легенди и предания.
Има ресторант с автентични бургаски ястия, пекарна, билки, манастир. До острова се стига с корабче от Моста в Морската градина.
Има възможност за нощувка в манастирска килия от Средновековието.
 
Манастир Света Анастасия
Манастир Света Анастасия е изграден върху остров Света Анастасия, в Бургаския залив. За пръв път манастирът се споменава в свидетелство, публикувано през месец юни 1575 година. През годините той многократно е опожаряван от пирати и турски войски. Света Анастасия е единственият оцелял средновековен островен манастир на българското Черноморско крайбрежие.
Днес се стопанисва от Българската православна църква. Може да стигнете до острова с корабче от Бургаския залив, да посетите манастира, ресторанта и да отседнете в сградата за нощувки.
 
С корабче до о. Света Анастасия
За остров Света Анастасия (или Болшевик) се носят различни легенди, като всички те са преекспонирани в новопостроения музей на острова. Разходката до там става с корабчета от Морска гара Бургас, по няколко пъти на ден, но актуална информация може да се получи на тел. 0882 004124. Пътуването с корабче в едната посока отнема около 30-40 мин, а престоят на самия остров е 2 часа, през които може да се похапне в ресторанта, да се разгледа музея или просто да се разходите.
 

Търсене в/във Созопол

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>
});