Шкорпиловци

Село Шкорпиловци е част от община Долни Чифлик, намира се на 35 км от Варна. Старото име на селото е било Фъндъклий. Наименованието произхожда от турски език и означава Лешникова градина, по-късно приема днешното си наименование в чест на братята Карел и Херман Шкорпил, които допринасят много за развитието на археологията в региона в началото на XX век.
Изключително спокойно и приветливо място за почивка, разполагащо със златист обширен плаж, минерални извори, иглолистни и дъбови гори.
Селото се намира на един километър от плажа и вилната зона. В него има начално училище, действащо читалище с библиотека, кметство, хранителни магазини, кафене, фурна. Няма големи хотели, нито тълпи от туристи.
В близост до селото се намира резерватът за редки растителни и животински видове Лонгоза. От север и юг местността е заградена от два ръкава на вливащата се в Черно море Шкорпиловска река.
Тук се намира Черни нос (Караборун), който се извисява на 80 м. и е най-северната точка на Стара планина при допира й с Черно море.
Плажът е добре поддържан, водата е чиста. Плажната ивица с дължина от 13 км. и ширина до 100 м, е най-дългата на българското Черноморие. Изключително дългият пясъчен пояс свързва устието на река Камчия, на север и курортните комплекси на градовете Бяла и Обзор, на юг. Легловата база е основно от бунгала, вили и семейни хотели обособявайки малко курортно селище. Заведения в централната част на плажа не липсват през летния сезон. В приятното съчетание от гора и море, Шкорпиловци предлага възможности за наистина пълноценна и интересна почивка.
Районът е известен с термалните си извори, чиито води притежават ценна физико-химична характеристика: йодно-бромна, средно минерализирана, хлоридно-натриева, с леко алкална реакция. Тези минерални води са особено ефективни при лечение на ставни заболявания, неврологични, гинекологични и дихателни проблеми, както и просто за профилактика.
 
Зад северната част на плажа на Шкорпиловци, се намира местността "Камчийски пясъци"- част от природен парк "Златни пясъци" . Местността обхваща плажна ивица, храстови и тревни съобщества, сладководни блата, естествени широколистни гори и изкуствено създадени иглолистни гори.
При с. Шкорпиловци се намира Черни нос (Караборун), който се извисява на 80 м. и е най-северната точка на Стара планина при допира й с Черно море.
В близост до село Шкорпиловци се намира резерватът Лонгоза, изобилстващ от редки растителни и животински видове. От север и юг местността Лонгоза е заградена от два ръкава на вливащата се в Черно море Шкорпиловска река.