Лозенец / БЪЛГАРИЯ

Лозенец е китно морско селце, разположено в Югоизточна България, на територията на община Царево. Намира се на 60 км южно от град Бургас, между морските градове Китен и Царево. В курортното селище ще откриете дълъг хубав плаж, чудесна природа и уникална атмосфера.
Основано е през 1924 година като място за почивка на хората от съседното село Велика, което е разположено на 4 км навътре от брега и няма излаз на морето. Първоначално се е наричало Емберли, по името на известния сорт грозде, а по-късно е преименувано на Лозенец.
На мястото на днешното селище са намерени следи от крепост.
Празникът на селото е на 6 май – деня на Св. Георги.
Днес Лозенец притежава чудесна плажна ивица (два плажа – Централен и Тарфа), а в близост се намират също така и прекрасните плажове на няколко бивши къмпинга – „Корал“, „Юг“ и „Оазис“. През последните години Лозенец все повече се утвърждава като една от предпочитаните дестинации за почивка по Българското Черноморие, заради своята достъпност и спокойна атмосфера. В селото преобладават дву и триетажните къщи и вили, превърнати в комфортни малки хотели или даващи квартири за почиващите.
Курортното селище е за всички онези, които търсят спокойствие, тишина и уникални природни пейзажи. Ниските и полегати хълмове на Странджа планина, обрасли с вековни дъбови гори, плавно се спускат към морето, нарязало брега на десетки малки заливи и полуострови. Красивите плажове на курорта привличат дори и най-претенциозните туристи със своята кристално чиста морска вода и златист морски пясък. Плажът в Лозенец предлага разнообразни забавления дори и за най-претенциозните посетители. Каране на сърф, скутери или джет, риболов, разходка с лодка и яхта, водни ски, водни пързалки, гмуркане, плажен волейбол, тенис на корт са едни от малкото забавления, които курорта предлага. За любителите на усамотените кътчета Лозенец предлага няколко безлюдни плажа, обградени с красиви скали.
Цялата природна картина е съчетана с множество луксозни заведения, пицарии, ресторант с битова атмосфера и дискотеки на самия морски бряг. Интензивен нощен живот гарантират и многото екзотични барове, където всеки може да се наслади на любимите си коктейли.
Лозенец е типично рибарско селище, осигуряващо прясна риба и рибни деликатеси за местните ресторанти. Местното производство на вино добавя екзотика в менюто на повечето ресторанти и кръчми. За тези, които предпочитат да се забавляват вечер, работят достатъчно нощни барове, дискотеки и клубове.
Редовни автобуси се движат между Лозенец и Бургас, освен това човек може да наеме лодка до и от близкото пристанище Царево.
В културната програма на курорта Лозенец изобилстват през целия сезон професионални и самодейни концерти, състезания, ежегодна фото фиеста, излети до населени места и атрактивни туристически обекти. Тук се провежда и националният шампионат по сърф.
Това райско кътче ще ви зареди с емоции и спомени, ще ви плени с атмосферата си и ще ви дари с една незабравима морска почивка.

Плаж Ропотамо
Плаж Ропотамо се намира близо до Приморско, на Южното черноморие. До него се стига трудно - предимно по вода. Именно поради това плажът е много чист, няма изградени заведения и е неохраняем. Плажът е малък а морското дъно се спуска полегато надолу. Намира се на територията на резерват Ропотамо.
 
Резерват Ропотамо
За Резерват Ропотамо е обявена през 1940 г. областта около течението на река Ропотамо. Резерватът се намира на южното черноморско крайбрежие, в близост до град Приморско. Резерватът впечатлява с голямо разнообразие на широколистни гори, пясъчни дюни, скални образувания. Резерватът разполага с представители на различни видове цветя, дървета, бозайници, змии, риби и птици. За да бъде разгледана местността се предлагат пешеходни и водни маршрути.
 
Разходка с лодка по река Ропотамо е атракция, предлагана от Природния комплекс Ропотамо, който се намира в град Приморско. Предлагат се две разходки. Едната започва от пристана на реката и представлява едночасово пътешествие сред красивата природа на Резерват Ропотамо и стига до сливането на реката с Черно море. Другата разходка също започва от пристана, срещу течението на реката, продължава 30 минути и преминава през неопетнената богата природа на резервата.
 
Змийски остров (Свети Тома)
Змийският остров е известен още под името Свети Тома. Той попада в пределите на резерват Ропотамо, близо до Приморско на Южното черноморие. Името си носи поради обитаващите го сиви водни змии. Площта му е 12 дка. На острова има диворастящи кактуси, засадени през 1933 г. от цар Борис III, като към ден днешен, те заемат по-голямата част от острова, поради което е трудно проходим.
 
Лъвската глава
Лъвската глава се намира близо до Приморско, на Южното черноморие. Тя е част от природен парк Странджа. Представлява каменна пирамида на възраст около 65-70 млн. години. Скалното образувание напомня лъвска глава и се извисява на около 60-110 метра от река Ропотамо. 
Обиколка с лодка по река Ропотамо
 
Плаж Перла
Плаж Перла е разположен до едноименната резиденция от социалистическо време. Намира се на границата на резерват Ропотамо, на около 3 км северно от Приморско. Плаж Перла представлява естествено продължение на северния плаж на Приморско. По средата на дългата плажна ивица районът често се посещава от нудисти.
 
Плаж Дюни
Плаж Дюни е разположен на 40 км южно от Бургас и на 7 км от Созопол, плажът разполага с дълга и широка пясъчна ивица. Той е един от най-уредените, луксозни и красиви плажове, заобиколен е с растителност и високи дървета. Прилежи към известния курорт Дюни, но освен на платената зона с чадъри, спокойно може да се плажува и извън нея. Тук има различни забавления и водни спортове като каране на водно колело и сърф. Плажът е носител на престижното отличие син флаг.
 
Бегликташ (мегалит)
Мегалитът Бегликташ се намира в централната част на Маслен нос, на около 4-5 км от Приморско. Археолози смятат, че мегалитът датира от V-VII век пр. Хр. Формите на скалите и откритите върху тях изображения показват, че това е светилището на египетския бог Тот.
Съществуват няколко легенди за Бегликташ. Според една от тях под мегалита е заровено съкровището на Вълчан войвода, според друга на Бегликташ има извънземна енергия, която сбъдва желания, а според трета това е било портал за завладяване на човешкия вид и т.н.
 
Малкото кале (крепост)
Крепостта Малкото кале се намира на едноименния хълм, който е най-високия от веригата Меден рид, край Созопол. Тя е част от античната отбранителна система Аполония и датира от ранножелязната епоха. В тесния проход между 2 големи каменни валуна високи 6 м се намира входът й. Крепостта е била защитена от две страни - отляво е била прикрита с излизаща напред под висок ъгъл стена, а отдясно - с висок каменен валун. На 1 км северно от нея се намират останки от стени на постройки. В крепостта и до нея има всички следи на аполонийската битова култура.
 
Маслен нос
Вдаден навътре в морето, Маслен нос е разположен в най-източния ръкав на Странджа планина. Заобиколен е от огромни плажове и се намира недалеч от град Приморско. Обитаван е още в древността. Посетителите ще могат да забележат останки от древният град Ранули. Голяма част от Маслен нос е офицаално защитена територия, считана за природна забележителност. В района се намира и тракийското светилище Бегликташ. 
 
Плаж Маслен нос
До плаж Маслен нос можете да достигнете с висока кола или джип по черен път дълъг няколко километра, или с лодка. Поради тази причина плажът привлича посетители, търсещи закътан и спокоен плаж и атмосфера навяваща спомени от миналото. На плажа има заведение, предлагащо напитки и храна, включително прясна риба. Чадърите и шезлонгите на плажа са безплатни за клиенти на заведението. Плажът е съвсем малък (на дължина приблизително 50 метра) и е заобиколен от гора и скали. Пясъкът на плажа е едър, което го различава от другите плажове в околността.
 
Обиколка с ветроходен катамаран до Маслен нос
Невероятна атракция в Лозенец е разходка с ветроходен катамаран до Маслен нос. Предлага се от ветроходно училище Баиа, което се намира на северния край на плажа в с. Лозенец. Маслен нос, който е обявен за резерват, е отдалечен на около 12 морски мили, поради което за въпросната разходка трябва да се отдели поне половин ден. Придвижването се контролира от компетентен капитан с опит, който осигурява безпроблемното пътуване. Посетителите могат да се насладят на страхотна гледка към девствени плажове, скали и пещери.
 
Нос Света Агалина
Нос Света Агалина е по-малко известен в сравнение с всички останали по българското Черноморие. Разположен е южно от Созопол, близо до к.к. Дюни и прави впечатление с нетипичната си форма. В скалите се е образувал толкова тесен процеп с дължина около 20 метра, че е възможно преминаване само с малка лодка. Водата тук не е подходяща за плуване, тъй като има много медузи. В близост до нос Агалина има мидена ферма със същото наименование.
 
Блато Аркутино
Блато Аркутино, познато още като Мечешкото блато се намира до Приморско, до устието на Ропотамо. То е блато-лагуна и е част от резервата Ропотамо. Отделено е с пясъчни дюни от плажната ивица, а на нея виреят пясъчни лилии. Площта на блатото е 62,2 ха и е дълбоко 0,5 метра. Част от площта му е открита, а другата е покрита с гъста водна и блатна растителност. Може да се видят различни видове растителност и рядка риба /джудже гамбузия/ и редки видове прици, освен това блатото е основна междинна спирка на птиците по прелетния път Виа Понтика.
 
Плаж Аркутино
Плаж Аркутино е част от резерват Ропотамо и е разположен между курортните комплекси Дюни и Приморско. Аркутино се характеризира с красива и обширна плажна ивица, където расте пясъчна лилия. Водата е много чиста и дори може да видите как рибките плуват в нея. От плажа се вижда остров Свети Тома. Има сърф училище и заведения на плажа.
 
Аква планет (аквапарк)
Аква планет е модерен увеселителен аквапарк в морският град Приморско. Паркът разполага с бар за деца, суши бар, сладоледен бар, бар за бързо хранене и пица и ресторант. Най-големите атракции са пързалките - детска пързалка, пързалка "Октопод", "Слон", "Кобра", "Цунами" и др. Другите развлечения в парка са закрита спортна мултифункционална зала и открита зала за тенис. Аква планет е едно от най-предпочитаните места от туристите в град Приморско.
 
Музей на Толстоистката колония
Музей на Толстоистката колония се намира в село Ясна поляна, в покрайнините на Странджа планина, близо до Приморско. Експозицията е открита през 1998 година и се състои от 250 находки. Изложена е в две от залите на читалището. Там могат да се видят снимки, документи, ръкописи, както и урна с пръст от руската Ясна поляна. Пръстта е донесена в музея от правнука на Толстой.
 
Остров Света Анастасия
Остров Света Анастасия е с площ от около 9 декара и се намира в Бургаския залив, на около 7 километра от град Бургас. Височината му достига до 17 метра. Изграден е от вулканични скали. Островът е свързан с много легенди и предания.
Има ресторант с автентични бургаски ястия, пекарна, билки, манастир. До острова се стига с корабче от Моста в Морската градина.
Има възможност за нощувка в манастирска килия от Средновековието.
 
Манастир Света Анастасия
Манастир Света Анастасия е изграден върху остров Света Анастасия, в Бургаския залив. За пръв път манастирът се споменава в свидетелство, публикувано през месец юни 1575 година. През годините той многократно е опожаряван от пирати и турски войски. Света Анастасия е единственият оцелял средновековен островен манастир на българското Черноморско крайбрежие.
Днес се стопанисва от Българската православна църква. Може да стигнете до острова с корабче от Бургаския залив, да посетите манастира, ресторанта и да отседнете в сградата за нощувки.
 
С корабче до о. Света Анастасия
За остров Света Анастасия (или Болшевик) се носят различни легенди, като всички те са преекспонирани в новопостроения музей на острова. Разходката до там става с корабчета от Морска гара Бургас, по няколко пъти на ден, но актуална информация може да се получи на тел. 0882 004124. Пътуването с корабче в едната посока отнема около 30-40 мин, а престоят на самия остров е 2 часа, през които може да се похапне в ресторанта, да се разгледа музея или просто да се разходите.
 
 

Търсене в/във Лозенец

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>