Китен / БЪЛГАРИЯ

Китен е малко градче с вековна история. Разположено на 55 км южно от Бургас, то е третият най-малък град след Мелник и Маджарово. През годините благоприятно за развитието на туризма в Китен се оказва голямата му близост с Приморско, който е само на 5 км в северна посока от малкия град. Съседната община Царево пък се намира на 12 км югоизточно.
Географското разположение на Китен определя голямата природна красота на района. Курортното селище е разположено там, където гористите склонове на Страндажа стигат до морските води. Една част от градчето лежи на север от устието на река Караагач (Китенска река), а част от него - на малкия полуостров Урдовиза. Тук се образуват два невероятно красиви залива - Караагач и Атлиман, които оформят северния и южния плаж в Китен.
Името на севрния залив Атлиман (залива на добрия кон) идва от една местна легенда. Легендата разказва как през първите години от завладяването на България от Османската империя в крепостта Урдовиза се прочула с хубостта си девойка на име Стана Урдовизка. Тя била толкова красива, че османският султан бил пленен от нейната хубост и й предложил да се омъжи за него. Девойката се съгласила, при условие че изпълни едно желание – колкото земя в родния й край може да обиколи ездач на „хвърковат” кон от изгрев до залез слънце, да бъде освободена от всички данъци. Владетелят се съгласил. Една ранна утрин девойката потеглила на своя кон и цял ден обикаляла гористите странджански баири и долове. Привечер, когато ездачката обиколила почти цяла Странджа планина, препуснала по посока на черноморския бряг. Когато стигнала до залива, конят й се строполил мъртъв. Умряла от умора и красивата урдовизка девойка. Местното население било освободено от данъци, а заливът бил наречен Атлиман (Конски залив). Днес северният плаж тук е предпочитан от туристите, които търсят спокойни, бистри и плитки морски води, докато южният плаж е запазена територия за любителите на по-бурното море и големите вълни.
Самият полуостров Урдовиза е на около 35 км. южно от Созопол, като бреговата му ивица се отличава със стръмни и високи форми, около 10-15 м. Свързан е с континенталната част посредством тънка 40-метрова ивица. Според историите в древността на днешното място на Китен е имало селище, пазено от непревземаеми крепостни стени. Крепостното укрепление било абсолютно сигурно, защото под водата били заложени железни вериги, спиращи османските кораби.
Модерният град Китен е основан през 30-те години на миналия век. През 1931 г. на полуостров Урдовиза пристигат първите заселници и построяват 14 малки къщи тип „шаронски“ по програмата на французина Рене Шарон. Водата, благоприятното разположение и богатите пасища привличат заселниците. Погледнати отдалеч, къщичките наподобявали китка и от 1932 г. населеното място носи името Китен (красив, прекрасен).
Сред малкото историческите забележителности на Китен са останките от древната крепост Урдовиза. При едни от последните археологически разкопки от южния залив са извадени много предмети - оръдия на труда от камък, кост и керамични съдове. В момента те са изложени в музея в Созопол. В курорта има и минерален извор, който се намира близо до къмпинг „Атлиман“. Водата идва от дълбочина около 700 м и се използва предимно за пиене.
Повече от 500-600 хил. туристи предпочитат Китен като място за почивка. За тях градчето предлага солидна база – изградени са 1 санаториум, 2 къмпинга ("Атлиман" и "Китен"), много частни квартири, над 80 станции и около 30 луксозни хотела. Градчето предлага отлични условия за ветроходство, подводен риболов, подводна археология, яхти, водни ски и др. Освен за водни спортове Китен има условия и за различни други спортни начинания, като са изградени футболно игрище, тенис кортове, баскетболни и волейболни игрища и множество басейни.
 

Плаж Ропотамо
Плаж Ропотамо се намира близо до Приморско, на Южното черноморие. До него се стига трудно - предимно по вода. Именно поради това плажът е много чист, няма изградени заведения и е неохраняем. Плажът е малък а морското дъно се спуска полегато надолу. Намира се на територията на резерват Ропотамо.
 
Резерват Ропотамо
За Резерват Ропотамо е обявена през 1940 г. областта около течението на река Ропотамо. Резерватът се намира на южното черноморско крайбрежие, в близост до град Приморско. Резерватът впечатлява с голямо разнообразие на широколистни гори, пясъчни дюни, скални образувания. Резерватът разполага с представители на различни видове цветя, дървета, бозайници, змии, риби и птици. За да бъде разгледана местността се предлагат пешеходни и водни маршрути.
 
Разходка с лодка по река Ропотамо е атракция, предлагана от Природния комплекс Ропотамо, който се намира в град Приморско. Предлагат се две разходки. Едната започва от пристана на реката и представлява едночасово пътешествие сред красивата природа на Резерват Ропотамо и стига до сливането на реката с Черно море. Другата разходка също започва от пристана, срещу течението на реката, продължава 30 минути и преминава през неопетнената богата природа на резервата.
 
Змийски остров (Свети Тома)
Змийският остров е известен още под името Свети Тома. Той попада в пределите на резерват Ропотамо, близо до Приморско на Южното черноморие. Името си носи поради обитаващите го сиви водни змии. Площта му е 12 дка. На острова има диворастящи кактуси, засадени през 1933 г. от цар Борис III, като към ден днешен, те заемат по-голямата част от острова, поради което е трудно проходим.
 
Лъвската глава
Лъвската глава се намира близо до Приморско, на Южното черноморие. Тя е част от природен парк Странджа. Представлява каменна пирамида на възраст около 65-70 млн. години. Скалното образувание напомня лъвска глава и се извисява на около 60-110 метра от река Ропотамо. 
Обиколка с лодка по река Ропотамо
 
Плаж Перла
Плаж Перла е разположен до едноименната резиденция от социалистическо време. Намира се на границата на резерват Ропотамо, на около 3 км северно от Приморско. Плаж Перла представлява естествено продължение на северния плаж на Приморско. По средата на дългата плажна ивица районът често се посещава от нудисти.
 
Плаж Дюни
Плаж Дюни е разположен на 40 км южно от Бургас и на 7 км от Созопол, плажът разполага с дълга и широка пясъчна ивица. Той е един от най-уредените, луксозни и красиви плажове, заобиколен е с растителност и високи дървета. Прилежи към известния курорт Дюни, но освен на платената зона с чадъри, спокойно може да се плажува и извън нея. Тук има различни забавления и водни спортове като каране на водно колело и сърф. Плажът е носител на престижното отличие син флаг.
 
Бегликташ (мегалит)
Мегалитът Бегликташ се намира в централната част на Маслен нос, на около 4-5 км от Приморско. Археолози смятат, че мегалитът датира от V-VII век пр. Хр. Формите на скалите и откритите върху тях изображения показват, че това е светилището на египетския бог Тот.
Съществуват няколко легенди за Бегликташ. Според една от тях под мегалита е заровено съкровището на Вълчан войвода, според друга на Бегликташ има извънземна енергия, която сбъдва желания, а според трета това е било портал за завладяване на човешкия вид и т.н.
 
Малкото кале (крепост)
Крепостта Малкото кале се намира на едноименния хълм, който е най-високия от веригата Меден рид, край Созопол. Тя е част от античната отбранителна система Аполония и датира от ранножелязната епоха. В тесния проход между 2 големи каменни валуна високи 6 м се намира входът й. Крепостта е била защитена от две страни - отляво е била прикрита с излизаща напред под висок ъгъл стена, а отдясно - с висок каменен валун. На 1 км северно от нея се намират останки от стени на постройки. В крепостта и до нея има всички следи на аполонийската битова култура.
 
Маслен нос
Вдаден навътре в морето, Маслен нос е разположен в най-източния ръкав на Странджа планина. Заобиколен е от огромни плажове и се намира недалеч от град Приморско. Обитаван е още в древността. Посетителите ще могат да забележат останки от древният град Ранули. Голяма част от Маслен нос е офицаално защитена територия, считана за природна забележителност. В района се намира и тракийското светилище Бегликташ. 
 
Плаж Маслен нос
До плаж Маслен нос можете да достигнете с висока кола или джип по черен път дълъг няколко километра, или с лодка. Поради тази причина плажът привлича посетители, търсещи закътан и спокоен плаж и атмосфера навяваща спомени от миналото. На плажа има заведение, предлагащо напитки и храна, включително прясна риба. Чадърите и шезлонгите на плажа са безплатни за клиенти на заведението. Плажът е съвсем малък (на дължина приблизително 50 метра) и е заобиколен от гора и скали. Пясъкът на плажа е едър, което го различава от другите плажове в околността.
 
Обиколка с ветроходен катамаран до Маслен нос
Невероятна атракция в Лозенец е разходка с ветроходен катамаран до Маслен нос. Предлага се от ветроходно училище Баиа, което се намира на северния край на плажа в с. Лозенец. Маслен нос, който е обявен за резерват, е отдалечен на около 12 морски мили, поради което за въпросната разходка трябва да се отдели поне половин ден. Придвижването се контролира от компетентен капитан с опит, който осигурява безпроблемното пътуване. Посетителите могат да се насладят на страхотна гледка към девствени плажове, скали и пещери.
 
Нос Света Агалина
Нос Света Агалина е по-малко известен в сравнение с всички останали по българското Черноморие. Разположен е южно от Созопол, близо до к.к. Дюни и прави впечатление с нетипичната си форма. В скалите се е образувал толкова тесен процеп с дължина около 20 метра, че е възможно преминаване само с малка лодка. Водата тук не е подходяща за плуване, тъй като има много медузи. В близост до нос Агалина има мидена ферма със същото наименование.
 
Блато Аркутино
Блато Аркутино, познато още като Мечешкото блато се намира до Приморско, до устието на Ропотамо. То е блато-лагуна и е част от резервата Ропотамо. Отделено е с пясъчни дюни от плажната ивица, а на нея виреят пясъчни лилии. Площта на блатото е 62,2 ха и е дълбоко 0,5 метра. Част от площта му е открита, а другата е покрита с гъста водна и блатна растителност. Може да се видят различни видове растителност и рядка риба /джудже гамбузия/ и редки видове прици, освен това блатото е основна междинна спирка на птиците по прелетния път Виа Понтика.
 
Плаж Аркутино
Плаж Аркутино е част от резерват Ропотамо и е разположен между курортните комплекси Дюни и Приморско. Аркутино се характеризира с красива и обширна плажна ивица, където расте пясъчна лилия. Водата е много чиста и дори може да видите как рибките плуват в нея. От плажа се вижда остров Свети Тома. Има сърф училище и заведения на плажа.
 
Аква планет (аквапарк)
Аква планет е модерен увеселителен аквапарк в морският град Приморско. Паркът разполага с бар за деца, суши бар, сладоледен бар, бар за бързо хранене и пица и ресторант. Най-големите атракции са пързалките - детска пързалка, пързалка "Октопод", "Слон", "Кобра", "Цунами" и др. Другите развлечения в парка са закрита спортна мултифункционална зала и открита зала за тенис. Аква планет е едно от най-предпочитаните места от туристите в град Приморско.
 
Музей на Толстоистката колония
Музей на Толстоистката колония се намира в село Ясна поляна, в покрайнините на Странджа планина, близо до Приморско. Експозицията е открита през 1998 година и се състои от 250 находки. Изложена е в две от залите на читалището. Там могат да се видят снимки, документи, ръкописи, както и урна с пръст от руската Ясна поляна. Пръстта е донесена в музея от правнука на Толстой.
 

Търсене в/във Китен

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>