Дубай / ОАЕ

Дубай е водещият център за бизнес и туризъм в Близкия изток. С население 1 200 000 Дубай е второто по големина от 7-те емирства, които са част от Обединените Арабски Емирства.
Дубай предлага на своите посетители забележителни контрасти – блясъка на модерен град и безкрайна пустиня, изток и запад, старо и ново. Екзотична дестинация с космополитен начин на живот, Дубай обединява комфорта и удобствата на запада с уникалния чар и гостоприемство на арабския свят.

Географски характеристики:
Обединените Арабски Емирства са разположени в източната част на Арабския полуостров, по крайбрежието на Персийския и Оманския залив. Бреговата линия на ОАЕ заема 600 км от Персийския и 100 км от Оманския залив. Дубай заема площ от 2,438 квадратни мили. Намира се на източното крайбрежие на арабския полуостров, на югозападния ъгъл на арабския залив.
* Държавно устройство — федерация, в която всяко емирство е абсолютна монархия и запазва значителна самостоятелност. Висш орган на държавната власт е Висш съвет, състоящ се от представители на емирствата, които избират президент за срок от 5 години. Съвещателен орган от парламентарен тип — федерален национален съвет. Изпълнителна власт — Съвет на министрите начело с премиер-министър (вицепремиер на ОАЕ).
* Население – 674 хил. души, като по-голяма част от населението са араби.
* Официален език - арабският, но болшинството от местното население владее английски език.
* Религия - Дубай е своеобразен дом на хора от близо 200 националности. Ислямът е официалната религия на всичките седем емирства. Голяма част от местното население изповядва суни ислям. Има и малцинства от индуисти, сикхи и християни.

Природни особености:
В релефа преобладават равнините. Значителна част от територията е заета от пясъчни пустини.
* Климат – сух, субтропичен. Дъждовните дни през годината са 7-10, предимно в зимния период /януари и февруари/. Температурата на въздуха, в зависимост от сезона, се колебае между 10 и 48 градуса. В зимните месеци, температурата много рядко пада под 20 градуса. Най-горещите месеци са юли и август със средна температура около 35 градуса. Температурата на водата в морето е от 19 градуса през зимата, до 35 градуса през лятото.

Културни особености:
Обичаи и празници: Официален празник е 1 януари (Нова година); 6 август (годишнина от качването на власт на шейх Заед Ал Нахиян); 2 декември (Ден на независимостта – национален празник на ОАЕ). В съответствие с мюсюлманския лунен календар се празнуват още Рамадан, Празник на жертвоприношенията, Рождението на Мохамед, мюсюлманската Нова година и др.
Ястия и напитки: В местните блюда се използват говеждо, агнешко и пилешко месо, риба и яйца. Струва си да опитате агнешко с ориз и орехи - “гузи”, знаменитите кабапи и шиш кабапи, месо с ориз и подправки “макбус”, пица “райс” и много други оригинални блюда. Важно място на трапезата заемат и гъстите месни супи с ориз и боб, грах, картофи и т.н. Сиренето, рибата и морските продукти също са на почит, а десертите непременно трябва да бъдат опитани. Млечен пудинг “ум – али” с орехи, понички с мед “лигемат”, “шербет”, пудинг “мехаллябия”, арабски десерт “асъйда” са само част от предлаганите десерти. Кафето е традиционна напитка за беседа. Сортовете са много, но най-популярно е черното и светлото арабско кафе.
Облекло: Дубай е ислямско емирство и следва зачитане и уважение на установените религиозни традиции, нрави и обичаи. Забранени са супер къси поли и панталони и много прозрачни блузи с голямо деколте. В търговските центрове и заведения се поддържа ниска температура на климатиците.
Представяне: Дубай е една от най-бързо развиващите се туристически дестинации и притежава всички предпоставки за незабравима почивка: слънце, пясък, море, различни спортове, несравнимо пазаруване, хотели и ресторанти от световна класа, интересна култура и безопасна приветстваща атмосфера. Емирството се гордее с пустините, планините, оазисите, камилите, бедуинските пазари и легендарната безмитна зона “Джебел Али”. Също така има най-добрата туристическа инфраструктура и въпреки че се представя като страна предимно за по-богати туристи, тя е напълно приемлива и за по-скромните посетители.
Поведение: Има задължителни правила на поведение и обличане, включително и при спортни занимания, по време на работа, на улицата, на обществени места. Наказанията за допуснати нарушения могат да бъдат много строги. По време на свещения месец Рамадан не трябва да се употрябява храна, напитки и да се пуши на обществени места и в автомобилите. Спиртни напитки се предлагат в хотелите и заведенията, които имат изричен лиценз за продажба на алкохол. Употребата на алкохол на обществени места е забранен. Също така е забранено целуването на обществени места.
Подаръци: Традиционни подаръци са камилата – символ на ОАЕ (на пазарите може да закупите фигури на камили в най-различни форми и размери от мед, камък, пластмаса и плюш); кефето; стъклените бутилки с разноцветен пясък; кинжали със сребърна и посребрена ръкохватка; парфюми; златни украшения със скъпоценни камъни.
Разговори: Официалният език тук е арабски, но английски се говори масово и е широко разпространен, не само в деловия свят.

Полезна информация:
* входен режим – изисква се задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на връщане
* питейна вода – само минерална
* валута – дирхам (AED) – 1 долар = 3.60 дирхама, 1 евро = 5 дирхама
* местно време - Зимата 2 часа напред, спрямо България, а лятото 1 час, тъй като в ОАЕ няма преход от зимно към лятно часово време.
* електричество – 220 V. Контактите са с 3 отвора, но в хотелите може да се вземе адаптер.
* пазаруване – търговските центрове са отворени до 22 ч, а в четвъртък и петък до 24 ч.
* транспорт – такси е основното средство за придвижване. Началната такса е 3.50 дирхама. Сметката се заплаща според показанията на апарата. От 09.09.2009 вече работи и метрото. Билетите за еднократно пътуване са от 2 до 6.50 дирхама в зависимост от зоните, на които е разделен града.
* бакшиши – прието е да се оставя бакшиш около 10 % от сметката.

 

Информация за почивката:
Ако търсите почивка изпълнена с развлечения, тук ще намерите прeкрасни условия за спорт и забавления, от голф и водни спортове до сафари в пустинята и разходка с традиционна дървена лодка по залива. Или просто може да се наслаждавате целогодишно на слънцето и плажовете.
Дубай е рай за любителите на пазаруването. Злато, бижута, дизайнерски творения, електроника и какво ли още не ще намерите тук минавайки от старите пазари до луксозните търговски центрове.
Семействата с деца ще открият тук много места където могат да се забавляват – Creekside Park с много зеленина, красиви алеи и лифт; увеселителният парк Wonder Land в близост до моста Al Garhoud; водния парк Wild Wadi в района Jumeirah beach и зоопарка.

В края на деня Ви очакват ресторантите и пъбовете във Вашите хотели, които ще Ви предложат богат избор от ястия от различни кухни и напитки. Не забравяйте, че алкохола в арабските страни е ограничен и в хотела, който сте отседнали той може да е доста скъп или да не се предлага.

Дубай е мястото, където винаги може да откриете нещо ново, независимо колко пъти сте го посещавали. Град, който непрекъснато се развива и нови и модерни здания изникват пред очите Ви.

Едни от най-впечатляващите забележителности са:
Palm Islands
- Палмовите острови
*Джумейра – завършен през 2007 г. с изключително луксозни жилищни и бизнес сгради и най-новия луксозен хотел в Дубай – Atlantis 5*, открит на 23.09.2008 г.
*Джебел Али – започнат през 2002 г и вече почти завършен
*Дейра – най-големият от 3-те острова, който ще бъде завършен през 2009 г.

Луксозният хотел Burj Al Arab 7* - Със своите 321 м, това е най-високия хотел в света. Уникалната сграда е построена върху изкуствен остров, отдалечен на 280 м от брега на Персийския залив свързан с него чрез тесен мост, който минава над самата водна повърхност. Строежът на хотела започва през 1994 г. и е отворен за гости на 1 декември 1999 г.

World Islands – Картата на света
300 изкуствени острова, подредени във формата на картата на света, на 4 м от бреговете на Дубай. Строежът е обявен на 06.05.2003 г. от Шейх Мохамед и е завършен на 10.01.2008. До датата на завършването 60 % от островите са продадени. Развитието им зависи от самите собственици. Едни от потвърдените проекти са Coral Resort – луксозен курорт с яхтено пристанище върху 20 острова в частта на Северна Америка, OQYANA – луксозен хотелски комплекс върху 14 острова в частта на Австралия и Нова Зеландия и още много други места за развлечения.

Burj
Khalifa – най-високата сграда в света – 828 м, открита с неповторимо шоу на 04.01.2010 г. Уникално архитектурно творение, което ще отговори на въпроса, как изглежда Дубай, пустинята и океана от 124-тия етаж... Районът е оформен с красиво езеро и пеещи фонтани, които може да видите вечер. За да посетите този уникален по рода си обект е необходимо закупуване на билети, за което можем да ви съдействаме.
Atlantis The Palm – най-новият и впечатляващ хотел в Дубай, разположен на върха на Палмата Джумейра. Уникалният аквариум The Lost Chambers и аква парка Aquaventure Ви очакват!
Ski Dubai – първата закрита ски писта в света, в Emirates Mall, впечатляващо съоръжение, което дава неповторимата възможност за ски и плаж в един и същи ден.
Chill Out – уникално ледено кафене, в Times Square Mall, което Ви пренася далече на северния полюс.
Аквариума в Dubai Mall – незабравимо преживяване сред акули, скатове и много други морски обитатели.
Bastakiya – старата част на града, която ни пренася назад във времето и ни показва живота на хората по тези земи преди откриването на нефта и началото на развитието на съвременния Дубай.
Creekside Park – красив парк с много зеленина, с много детски площадки, зони за разходки, лифт, амфитеатър, игрище за мини голф. Входна такса – 5 дирхама, работно време – от 8 до 22 ч., в сряда е отворен само за жени и деца. Тук може да видите шоу с делфини и тюлени.
Wild Wadi – воден увеселителен парк, уникално забавление за малки и големи, разположен между хотелите Jumeirah Beach и Burj Al Arab.

 

Global Village - атракционен парк с павилиони от над 30 държави, които представляват околосветска обиколка, която включва забавления, хапване и атракциони

 

Dubai Frame – „Рамката“ - Сградата е висока 150 метра. Състои се от две кули, свързани с 93-метров мост. Тя е вдъхновена от идеята да бъде показана старата и новата архитектура на Дубай, миналото и настоящето „в един кадър“.
Miracle Gardens – цветя и пак цветя около 100 млн. цветя

Търговски центрове:
В района Дейра – Deira City Center, Al Ghurair Center, Reef Mall
В района Бур Дубай – Bur Juman, Dubai Mall
В района Джумейра – Mall of Emirates, Times Square, Oasis Center, Ibn Batuta Mall

Плажове:
Jumeirah Beach Park – с много зеленина, подходящ за почивка и плаж, с детски площадки, места за пикник, игрище за волейбол. Входна такса – 5 дирхама. Работно време – от 8 до 22 ч., в понеделник е отворен само за жени и деца.
Jumeirah Beach – обществен неохраняем плаж, в близост до хотел Jumeirah Beach, с красива гледка към Burj Al Arab.
Al Mamzar Park – голям парк на брега на морето, с басейн, зони за пикник и снек барове. Входна такса – 5 дирхама, за басейна – 10 дирхама за възрастни и 5 дирхама за деца. Работно време – от 8 до 22 ч., в сряда е отворен само за жени и деца.
Наемът на чадър и шезлог на плажа в парковете е по 15 дирхама за 1 ден.

Локации с красиви зони за хранене и развлечение:
Jumeirah Beach Residence – една от най-приятните зони за разходка, с красива крайбрежна алея и богат избор от заведения за всеки вкус.
Dubai Marina – уникалното по рода си яхтено пристанище с модерна архитектура, невероятни заведения за хранене и развлечения.
Madinat Jumeirah – изискани ресторанти, уникални сувенири и неповторима романтика напомняща за Венеция.
Dubai Creek Golf & Yaht Club – много спокойствие сред зеленина и с гледка към залива разделящ Дубай.
Irish Village – невероятен избор от ресторанти, предлагащи разнообразна кухня, кафенета и пъбове с открити и закрити части.

Нощни клубове:
Zinc - Crowne Plaza Hotel, Shekh Zayed Road
Double Decker – Al Murooj Rotana Hotel
Kasbar - One & Only Royal Mirage Hotel
Barasti - Le Meridien Mina Seyahi Beach Resort & Marina
Buddha Bar - Grosvenor House
360º Bar - Jumeirah Beach Hotel

 

Търсене в/във Дубай

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>
});