Бяла

Град Бяла се намира на 5 км от Обзор, 50 км от Варна и 20 км от девствените плажове на Иракли. Белите брегове край морето са дали името на това място. Градът е своеобразна граница между Северното и Южното Черноморие. Предполага се, че първите заселници в района са живеели около IV в. пр.Хр. По времето, когато там са живеели гърци, Бяла се е казвала Аспрос. Основно жителите са живеели около залива на нос Свети Атанас. А по време на турското робство той носи името Акдере /Бяла речна долина/. Заради пиратските набези, селището се изместило 2 км към сушата. От 1984 Бяла е обявен за град. Тук къщите са старинния си вид, а по крайбрежието се наблюдават хотелски комплекси, които посрещат множество туристи лятно време, които могат да се наслаждават на една от големите забележителности тук, а именно „Белите скали“. Освен това районът на град Бяла е известен и с лозарските традиции и ароматното вино "Димят". Интересен факт е, че мястото е едно от трите в света, където най-добре може да се наблюдава границата Креда -Терциер /скален слой бележещ измирането на динозаврите/. Между двата популярни курорта Бяла и Обзор се намират къмпингите "Луна", "Слънце" и "Простор". Бреговата ивица на общината се характеризира със съчетание от скалист бряг, малки заливи, плажни ивици с пясъчни дюни. Общата дължина на морския бряг е 14,3 км.
 
Какво да посетим:
Най-старата съществуваща и до днес църква в Бяла е „Св. Преподобна Мъченица Параскева“ построена през 1841 г. от жителите на Бяла спрямо действащите закони на Османската империя в това време. Храмът на православните християни не е могъл да бъде по-висок от ръста на турчин с фес, покачен на своя кон и да не се различава по външна архитектура от останалите сгради в селото. През 2013 година бива извършена реставрация на над 170-годишния храм.
·       На територията на Бяла има изграден още един храм - църквата „Св. Успение Богородично“, датираща от 1876 година. През септември 2003 г. с помощта на благородни българи, събрали средства от всички краища на страната, църквата „Св. Успение Богородично“ е изградена напълно.
·       археологическите разкопки на нос „Св. Атанас“ в гр. Бяла, като през декември 2013 година Община Бяла приключва мащабен проект за консервация, реставрация, експониране и социализация на „Антично селище и Късноантична крепост на нос „Св. Атанас“. По този проект са реставрирани и консервирани три от по-важните сгради – баптистерий (кръщелна), винарна и раннохристиянска базилика. Винарната е късноантична и няма друга такава, открита в България.
·       Белите скали, които са разположени между северната страна на централния плаж и устието на река Бялата река. Природният и геоложки феномен Белите скали е обект от висока научна и екологична стойност.
Събития, които да посетим:
·       Съборът на гр. Бяла се провежда на 21 май – деня на Св. Св. Константин и Елена.
·       Танцов фестивал „Танци край морето“ е събитие, което се организира ежегодно с цел стимулиране и популяризиране на детски танцови състави от всички жанрове. Традиционно събитието се провежда през месец юни.
·       В края на месец юни ежегодно на площад „Европа“ се провежда Националният събор на читалищата, в него се включват представители на всички региони и области, в характерните за тях носии.
·       През месец юни се провежда едно от най-големите спортни събития за Община Бяла – Турнир по плажен волейбол „Бяла Опън“ (Byala Open). В спортното съревнование се включват спортисти от различни страни. Основната цел на събитието е да популяризира спорта и активния начин на живот сред младите хора.
·       Седмицата на морето в гр. Бяла е традиция започнала в началото на 80-те години. В рамките на седем дни се организират различни спортни и културни събития, конкурси за малки и големи и концерти всяка вечер на откритата сцена на площад „Европа“.