Бургас / БЪЛГАРИЯ

Бургас е разположен в т.нар. Бургаско плато, което се отличава с мек климат и плодородни почви. Тези фактори са причина за заселването на района още хилядолетия преди античността. Градът е разположен в източната част на Бургаската низина, разположен в най-западата точка на Черно море. Бургас дава името на едноименния залив, който е най-големият и най-вдаденият в континента на българското Черноморие. Градът е заобиколен от езерата Бургаско, Атанасовско и Мандренско на запад, североизток и югозапад, и на изток от Черно море. Между Бургаското и Мандренското езеро на височина 209 m се издига връх Върли бряг. Той е и най-високата точка в местността.
Името Бургас произлиза от латинската дума "Бургос", което се превежда като кула. Според местните предания името произлиза от римски, пътен стълб, който бил положен в района на днешното Бургаско пристанище.
Византийският поет Мануел Фил споменава Бургас като Пиргос в своите творби 15 века по-късно. В индоевропейските езици "пиргос" и "бургос" са идентични. Гръцкото "пиргос" и латинското "бургос" имат за основа общ индоевропейски корен. Към това трябва да добавим, че според проф. Кирил Влахов "пюргос" е дума и от тракийския език, който също е индоевропейски. Според него "пюргос" означава на тракийски "укрепление от дебели дървени греди". В античността Бургас е бил малък римски град, наричан Деултум. По-късно е бил известен като Дебелт, което служи за име на днешното село Дебелт. През Средновековието е била издигната малка крепост, служеща за наблюдателница и именно тя е била наречена Пиргос. Друга версия казва, че името на града е наследство от името на Кан Буртаз – 683 – 633 г., пр.н.е. Град с такова име има във Волжка България през 13 век.
Цялата история на Бургас е свързана с морето. Самото месторазположение на града, обиколен от трите страни с вода, е първопричина за неговото възникване и развитие. През 18-ти век Бургас за първи път е забелязан от европейците, всъщност това е било най-важното пристанище на юг от Балкана. Една морска карта от 1854 г. дава първата информация за градоустройственото планиране на града, който е заемал площ от 420 хил. кв. м. Това е всъщност и първата карта, показваща очертанията на града.
В епохата на Българското национално възраждане се оформили националните идеологии и стремежи към създаване на българско училище и православно-християнски храм. От Цариград в Бургас пристигат учени българи, които създават Бургаската община. Това са Димитър Бракалов, Стефан Жечков, Никола Камбуров, Яни Русалиев, Георги Джелепов.
Първото българско училище и православна църква тук са отворени през 1868 г. На 6 февруари 1878 г. градът е освободен от отоманско робство от контингент, ръководен от полковник Лермонтов, брат на великия руски поет Михаил Лермонтов. Първото кметство е основано на 7 февруари 1878 г. Обществената библиотека отваря врати през 1888 г. и три години по-късно е одобрен първият, градски план на Бургас. През първите няколко десетилетия на 20 в. градът претърпява бързо индустриализиране.
През първите десетилетия на 20 век градът претърпява ускорено развитие в индустрията, банковото дело, в просветата и културата. Създават се 151 индустриални предприятия: Фабриката за захарни изделия и растителни масла на Аврам Чальовски, Големите Български Мелници на Ив. Х. Петров, сапунената фабрика "Камбана", фабрка за рибни консерви и др. Учредяват се и много банки, създава се и Търговската палата. Просвещението също търпи развитие, първото основно училище се разделя на две: мъжко и девическо, в 1905 г. се открива Търговската гимназия, а в 1925 г. - Държавното Механо-Техническо училище.
Бургас е най-големият град в Югоизточна България и вторият по големина на българското Черноморие.Той е и най-важният културен, стопански, транспортен, управленски, туристически и просветен център в Югоизточна България. В Бургас е разположен Черноморският риболовен флот, част от Българския военноморски флот и бреговата охрана.
Няколкото природни резервати и защитени местности, антични и средновековни селища, Черно море и ежегодните фестивали привличат множество туристи. Бургаската катедрала, носеща името на светите братя Кирил и Методий и защитената местност Пода са сред 100те национални туристически обекти. Манастирът „Света Анастасия“, намиращ се на едноименния остров във водите на Бургаския залив е единственият запазен средновековен островен манастир в Черно море.
Наред с празника на Бургас, който се празнува ежегодно на 6 декември в деня на религиозния празник на Св. Николай Чудотворец, в Бургас се провеждат предимно през лятото фестивали и културни събития от различно естество.
Наред с традиционната българска кухня, Бургаската кухня е повлияна както от морските ястия, така и от ястия, които са типични за близките Странджа и Стара планина. Сред различните видове морски ястия, приготвени както от черноморски риби (цаца, паламуд, зарган), така и от „морски дарове“, се отличават Мидите по бургаски. Сред местните ястия и предястия са характерните за този край Кебап по бургаски, Пиле по бургаски и колбасите Ббук и дядо. Сред аламинутите е така наречената Странджанка (или Страндженка), известна в другата част на страната като Принцеса с кайма, но различаваща се от нея както в дължината, така и в използването на повече подправки. Типичните алкохолни напитки за Бургас са: Бургааско(бира), в производство от 1971 г. и ракиите Бургаска мускатова и Бургас 63.

Паметникът на Руския воин е разположен на площад Тройката в центъра на град Бургас. Известен е и с името "Паметникът на Альоша". Изграден е в чест на руските войници, загинали за Освобождението на България и се нарича още "Паметник на българо-руската дружба". До паметника има изградена малка градинка с пейки за отдих. Монументът представлява висока бетонна колона, облепена с мраморни плочи, като отгоре стои фигура на войник с вдигната високо ръка. 
 
Морската градина - Площта на парка е около 600 дка. В него се намират някои от забележителностите на град Бургас, като например Пантеона на загиналите войници, както и Летния театър. Архитектът Георги Духтев е назначен за строителството на градината през 1910 г.
 
Пантеонът в морската градина в Бургас е построен през 1981 г. като мемориал на загиналите антифашисти. До промените през 1989 г. в централната му част гореше вечен огън. Автор на паметника е скулптурът Валентин Старчев, проектант на градоустройството - архитект Владимир Милков. Площадът около монумента оформя подхода към експозиционната част на морската градина, където се провежда и изложението за цветя Флора Бургас.
 
Бургаският фар е най-старият морски фар в България. Той е пуснат от френската фирма Sautri & Harle и е представлявал петролна лампа. Пристанището е официално открито четири години по-късно – 1903 година. Фарът е модернизиран два пъти. Височината на кулата е 14 метра, а светещата част е на 24 метра над морското ниво. Свети с бяла светлина и се вижда на 14 морски мили навътре в морето. Фасадата на фара е украсена с барелеф, на който е бил изобразен цар Фердинанд. След 1944 година е заменен с изображение на Героги Димитров. След 1989 година на негово място е поставена нова пластика с имблемата на Пристанище Бургас.
 
Дом-музей Петя Дубарова се намира в град Бургас. Поместен е в родната къща на най-младата сред големите творци на България - Петя Дубарова, а появата му е в следствие на желанието на хората да се докоснат до нея. В къщата е пресъздадена автентично личната стая на младата поетеса. Изложено е цялото и литературно наследство с цел издирване, съхраняване и популяризиране, както и портрети и скулптури по подобие на Дубарова.
Храм-паметникът Св. Св. Кирил и Методий се намира в центъра на град Бургас, на площад Свети Свети Кирил и Методий. Построен е през 1897-1907 г. През 2010 г. близо до храма е започнато строителството на подземен паркинг, което води до напукване на стените и затварянето му през 2011 г.
 
Храм Успение на Пресвета Богородица или на кратко Света Богородица (още Гръцката църква) е действащ храм паметник на културата и е най-старата православна църква в Бургас. Предшественикът на храма е изграден в началото на 17 век и бива разрушен по времето на Руско-турската война. Сегашният храм е изграден в тогавашната гръцка махала, след 1840 г. със завръщането на християнското население. Общата застроена площ на храма е приблизително 470 кв.м.
 
Бургаският мост е изграден през 1936 г. до новите общински морски бани. Той е бил с метална конструкция и дървен гредоред на платформата, но през 80-те години на XX в. е заменен от масивен мост - кей. Всяка година на Богоявление от моста се извършва тържествен молебен за християнския празник. Владиката по традиция хвърля кръста в морето и за него се състезават смели плувци.
 
Остров Света Анастасия е с площ от около 9 декара и се намира в Бургаския залив, на около 7 километра от град Бургас. Височината му достига до 17 метра. Изграден е от вулканични скали. Островът е свързан с много легенди и предания. Има ресторант с автентични бургаски ястия, пекарна, билки, манастир. До острова се стига с корабче от Моста в Морската градина. Има възможност за нощувка в манастирска килия от Средновековието.
За остров Света Анастасия (или Болшевик) се носят различни легенди, като всички те са преекспонирани в новопостроения музей на острова. Разходката до там става с корабчета от Морска гара Бургас, по няколко пъти на ден, но актуална информация може да се получи на тел. 0882 004124. Пътуването с корабче в едната посока отнема около 30-40 мин, а престоят на самия остров е 2 часа, през които може да се похапне в ресторанта, да се разгледа музея или просто да се разходите.
 
Манастир Света Анастасия е изграден върху остров Света Анастасия, в Бургаския залив. За пръв път манастирът се споменава в свидетелство, публикувано през месец юни 1575 година. През годините той многократно е опожаряван от пирати и турски войски. Света Анастасия е единственият оцелял средновековен островен манастир на българското Черноморско крайбрежие.
Днес се стопанисва от Българската православна църква. Може да стигнете до острова с корабче от Бургаския залив, да посетите манастира, ресторанта и да отседнете в сградата за нощувки.
 
Горноезеровският манастир Света Богородица е разположен между квартал Меден рудник на град Бургас и квартал Горно Езерово. Манастирът е изграден върху седем лековити извора с различни лечебни свойства, които са привличали болни от различни краища още от тракийско време. Състои се от 2 църкви, 40 параклиса, които са изключително впечатляващи с красотата и разнообразието си и жилищни сгради, а целият комплекс се поддържа от майка Серафима. Манастирът не предлага храна и настаняване.
 
Етнографският музей се намира в централната част на град Бургас. Сградата е с една от най-забележителните архитектури в града и е построена в средата на XIX век. Музеят предлага една наистина впечатляваща колекция от традиционни български костюми от всички етнографски групи в бургаския регион, разположена в няколко зали.
 
Историческият музей в град Бургас е най - колосалния в Югоизточната част на България. Създаден е през недалечната 1912 година. Музеят е отворен за посетители целогодишно.
 
Археологическият музей Бургас съдържа сбирки отпреди почти 100 години. Уникални скулптори и релефи били открити през 1989 година и са изложени в музея днес. В няколко зали там са представени експонати от праисторическата епоха (края на ІV-V век пр. Хр.), от античните градове на Древна Тракия, от гръцката колонизация на черноморските градове и от времето на Римската империя. Тук може да се види всеизвестния надпис на Тракийския династ Садала, а също и надписа на хан Крум, открит в село Маломирово, Ямболско.
 
Природонаучният музей в Бургас започва своята дейност през 1962 г. Музеят разполага със 6 експозиции - Бозайници, Влечуги и насекоми, Птици, Растения, Минерали и Нови заселници. Днес музеят разполага с над 2000 експоната, 400 фотоса, рисунки и карти. Може да видите експонати от най-дълбока древност като вкаменени бозайници - изчезнали видове за България, както и представители на българската природа днес.
 
Арменската църква Сурп Хач или Свети кръст се намира в град Бургас. Според плоча, поставена пред църквата, тя датира от 1853 г., но археологически изследвания сочат, че е съществувала доста преди това. Сградата на църквата е интересна и привлича очите на местни и туристи. Обявена е за паметник на културата през 1970 г. Църквата има интересна история, която може да чуете, а край нея е изграден малък парк с пейки и алеи.
 
Атанасовското езеро се намира близо до Бургас, на Южното черноморие и е обявено за резерват. Тук е домът на над 300 вида птици. Някои от тях са застрашени от изчезване в световен мащаб. Езерото е едно от трите Бургаски езера. То е свързано с Черно море посредством множество канали. Ето защо езерото е солено.
 
Черноморските солници са едно от най-известните места в Бургас. Хора от цялата страна и чужбина идват тук, за да се потопят в лековитата луга и да се намажат с лечебна кал. Солниците се намират на 3 км от града.  До тях може да се стигне лесно пеша от северния плаж. Те са плитки и много гъсти заради солта, така че няма вероятност да потънете. Може да се излежавате по гръб в тях, но не стойте прекалено дълго - 15-20 минути е достатъчно. На дъното на солниците се намира лугата.
 
Нос Кафка или Кабата се намира на около 10 км от Бургас, на Южното Черноморие. На носа има рибарска хижа. Името на носа произлиза от турско време, когато в Крайморие се е намирал чифлик със същото име, подчинен директно на османския султан. След освобождението е служил като бежански лагер. Под водата около носа има карстови пещери, вкаменелости и скални образувания.
 
Защитената местност Пода се намира на около 4 км южно от Бургас, до шосето за Созопол. Тя е едно от най-богатите на птици места в Европа с 274 вида на 1 кв. км (1/4 от всички видове, срещани на континента). Управлява се от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) чрез Природозащитния център Пода, който е един от 100-те национални туристически обекта. Центърът е отворен за посещения целогодишно, предлага се наблюдение с бинокли и далекогледи от терасите, има и пешеходен маршрут. Тук могат да се видят редки и застрашени видове като къдроглави пеликани, малки корморани, морски орли и други. Центърът има малък магазин за сувенири и напитки и изложбена зала.
 
Плаж Крайморие се намира в едноименния квартал на Бургас. Разположен е в красивия залив Ченгене скеле. Плажната ивица е тясна, но за сметка на това е дълга. Посетитителите на плажа могат да се насладят както на красотата на Странджа планина, така и на множеството разположени в района природни дадености и забележителности.
 
Бургаското езеро Вая се намира на брега на Черно море край град Бургас. То е най-голямото езеро в България. Край него гнездят над 250 вида птици, голяма част от които са записани в Червената книга на България. В северозападната част на езерото са изградени рибарници, а то се зарибява с шаран. Бреговете на езерото са обагрени с ливади, което го прави идеално място за почивка и къмпинг.
 
Плажната ивица на плаж Сарафово е дълга 4 км и е покрита с фин пясък. На отделни места пясъкът има черен цвят, което се дължи на високото съдържание на желязо и манган. Тези части от плажа се нагряват много бързо от слънцето, затова е задължително да ходите с чехли, тъй като кожата ви ще изгори. Водата в района е плитка и чиста и е без резки промени в дълбочината. Плажът е охраняем, сравнително спокоен и предлага удобства като заведения, барове, платени чадъри и шезлонги, водни колела, джетове и скутер. Морето тук е подходящо за практикуване на спортове като уиндсърф и кайтсърф.
 
Зоо Бургас се намира в бургаския квартал Черно море. Отворен е целогодишно за посещения, включително в почивните дни и в празниците. Разполага с паркинг. Влизането с домашни любимци е забранено.

Курорта Бургаски Минерални бани е отдалечен на 15 км. от големия пристанищен център, черноморския  град Бургас, заобиколен е от голям живописен парк. Курорта намиращ се до с.Ветрен /днес квартал на Бургас/ е известен като балнеолечебен и калолечебен център с национално значение. Минералната вода  е с температура около 41 градуса и дебит 36 л/сек., използва се за лечение на редица заболявания свързани с нервната система, опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания, помага след фрактури, травми и рани.
 
Замъкът в Равадиново се намира на 35км от Бургас. Представлява средновековен замък. Атракционът е изграден преди няколко години от местен бизнесмен. На площ от 20 дка тук можете да видите високи кули и езерца с лебеди. Около вас спокойно и на свобода се разхождат пауни. Атмосферата е приказна. Зад високите стени на замъка в Равадиново ще се изолирате от света. Замъкът е отворен за посетители през цялата година.
 
Парк Отманли е на 15км от Бургас. Отманли в превод означава „зелена трева“. Името е в унисон с атмосферата. Мястото е подходящо за последния пикник за сезона. През парка минават безброй пътеки, по които да разгледате местността. Тук се намира и плаж Атия, дълъг 2 км. Въпреки че не е лято, разходката по пустия плаж е сигурна рецепта за романтика. В парка има място с маси и пейки. Мястото е идеално за барбекю на открито.
 
Беглик Таш е тракийско селище на 56км от Бургас. Ако сте почитатели на историята, това място ще ви допадне. Останките на Беглик Таш са открити през 2003г. И оттогава привличат посетители. В Беглик Таш можете да видите останки от стар тракийски храм. Запазени са части от олтара, трона на жреца и мястото, на което са се извършвали жертвоприношения. Селището е било изградено през XIV век. Ако сте на вълна исторически туризъм, посетете село Бяла вода. Селото се намира в природен парк Странджа, на 45км от Бургас. Тук можете да разгледате останките от антично селище и тракийски могилен некропол. Преди векове в днешното село Бяла вода е имало светилища на боговете Зевс и Хера. Днес от тях има само останки.
 
Хълмът на любовта, или както бургазлии го знаят, Лале баир, е подходящото място за ден със семейството. Местността се намира в покрайнините на Бургас. Ако имате търпение и се изкачите по хълма, ще можете да се насладите на панорамна гледка на града. На върха има и беседка, на която можете да отпочинете и дори да хапнете. Пейзажът ще се хареса особено много на любителите фотографи. До тук обаче няма градски транспорт и трябва да дойдете с личния си автомобил или с колело.
 

Търсене в/във Бургас

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>